MAT 501 Mühendislikte Analitik Yöntemler (3-0-7,5) (Analytical Methods in Engineering)
Diferansiyel Denklemlerin (ODE'ler) gözden geçirilmesi; Green'in sınır/başlangıç değer problemlerinin fonksiyon çözümleri; Seri çözümler; Legendre ve Bessel fonksiyonları; Fourier serisi; Sturm-Liouville problemleri; Fourier integrali ve Fourier dönüşümü; Laplace dönüşümü; Kısmi Diferansiyel Denklemler (PDE'ler); Değişkenlerin Ayrılması; D'Alembert'in çözümü.
FBE 522 Bilimsel Araştırma Teknikleri ile Araştırma ve Yayın Etiği (3-0-4,5) (Scientific Research Methods and Ethics)
Temel kavramlar: Araştırma, Araştırma metodolojisi, Bilimsel yöntem, Mantıksal düşünme; Problem tanımlama ve hipotez; Araştırma yöntemleri türleri; Proje teklifi; Literatür araştırması nasıl yapılır, çalışma nasıl tasarlanır; Bir çalışmanın sonuçları nasıl analiz edilir ve sunulur; Makale nasıl hazırlanır; Bilimsel yayın sisteminin nasıl çalıştığı, Çıkar çatışması; İntihal; Mühendislikte etik kurallar; Araştırma suistimali; Mühendislerin hak ve sorumlulukları. Temel kavramlar: Araştırma, Araştırma metodolojisi, Bilimsel yöntem, Mantıksal düşünme; Problem tanımlama ve hipotez; Araştırma yöntemleri türleri; Proje teklifi; Literatür taraması nasıl yapılır, çalışma nasıl tasarlanır; Bir çalışmanın sonuçları nasıl analiz edilir ve sunulur; Makale nasıl hazırlanır; Bilimsel yayın sisteminin nasıl çalıştığı, Çıkar çatışması; İntihal; Mühendislikte etik kurallar; Araştırma suistimali; Mühendislerin hak ve sorumlulukları.
YZL 580 Seminer (0-0-3)
YZL 590 Tez Çalışması (0-0-30)
SEÇMELİ DERSLER:
YZL 501 Nesne-Yönelimli Programlama (3-0-7,5) (Object-Oriented Programming)
Yazılım mühendisliğinin temel kavramları. Bilgisayar sistemlerinin türleri ve bir parçası olarak yazılım. Yazılım mühendisliğinden sistem mühendisliğine uzanan ilişki. Yazılım mühendisliğinin kapsamı: Yazılım geliştirme (çözümleme, tasarım, kodlama ve sınama), yazılım mühendisliği yönetimi, yazılım yapılandırma yönetimi, yazılım mühendisliği süreçleri, araçları, yöntemleri ve kalite güvencesi. Yazılım ölçütleri ve maliyet kestirimi. Yazılım kalite maliyeti. Yazılım geliştirme süreç modelleri ve süreç referans modelleri.
YZL 503 Veritabanı Yönetim Sistemleri (3-0-7,5) (Database Management Systems)
Veri Tabanı Sistemlerine Genel Bakış, Varlık-Bağıntı Modeli ve Veri Tabanı Tasarımı, İlişkisel Model, Bütünlük Kısıtlamaları ve Normalizasyon, İlişkisel Cebir ve İlişkisel Hesap, Sql : Standart Veri Tabanı Dili, Nesneye-Yönelik Model, Nesne-İlişkisel Sistemler, Fiziksel Yapılar ve Dizinler.
YZL 505 Yazılım Proje Yönetimi (3-0-7,5) (Software Project Management)
Genel proje yönetimi konularına genel bakış. Yazılım geliştirmenin doğasına özgü özel yönetim teknikleri. Yazılım proje yönetimi ile ilgili temel konular. Proje personeli ve organizasyonu. Yazılım büyüklüğü, geliştirme süresi, maliyet, bütçeleme ve zamanlama tahmini. Ürün ve süreç yaşam döngüleri, teklifler, yatırım kararları, fiyatlandırma ve maliyetlendirme ve kazanılmış değer yönetimi (EVM).
YZL 507 Veri Bilimi (3-0-7,5) (Data Science)
Dersin amacı büyük veriyi (big data) analiz etmek için temel teknolojileri sunar. Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerin madenciliği, yönetimi ve görselleştirilmesi için yaklaşımlar sunar. Büyük verileri analiz etmek için temel veri analizi teknolojilerini ve bunların makine öğrenimi ile kombinasyonunu tanıtır. Sistem izleme ve evrimi, toplum ve finansal analiz ve tahmin bağlamında veri analitiği ve büyük verilerin uygulanmasını sunar.
YZL 508 Yazılım Kalite Mühendisliği (3-0-7,5) (Software Quality Assurance Engineering)
Kalite Yönetimi Kavramları; toplam kalite ve kalite yönetimi, yazılım kalite yönetimi kapsamı, yazılım kalite güvence, doğrulama ve geçerleme, kalite yönetiminin proje yaşam döngüsündeki yeri. Yazılım Kalite Güvence; gözden geçirme ve türleri, ürün ve süreç tetkikleri, yazılım kalite güvence süreci ve çıktıları. Doğrulama ve Geçerleme; doğrulama ve geçerleme kavramları, doğrulama yöntemleri, geçerleme yöntemleri, V Modeli ve test seviyeleri(birim, tümleştirme, işlevsel, kabul). Kalite Yönetim Sistemi (KYS); KYS esasları, süreç yönetimi kavramı, ISO 9001 standardı ve yazılım mühendisliğine uygulanışı, KYS altyapısı ve özellikleri.
YZL 510 İleri Veri Madenciliği (3-0-7,5)
Yapısal olan ve olmayan veri tabanlarından, saklı ve muhtemelen faydalı bilgilerin çıkarılma yöntemleri tartışılacaktır. Bu maksatla, öncelikle veri ambarları ve veri madenciliği için çevrim-içi analitik işlem teknikleri verilecektir. Daha sonra, veri çıkarımı için veri hazırlanması, bağıntı kurallarının bulunması, sınıflandırma ve kestirim yöntemleri, kümeleme analizi kavramları üzerinde durulacaktır. Son olarak web üzerindeki ve biyolojik veri tabanlarındaki bilgilerin çıkarım yöntemleri anlatılacaktır.
YZL 512 Paralel ve Dağıtık Hesaplama (3-0-7,5) (Parallel and Distributed Computing)
Modern paralel ve dağıtık sistemlerin prensipleri. Paralel programlamaya giriş, temel haberleşme operasyonları, parallel sistemlerin ölçeklenebilirlik analizi, parallel algoritmaların yoğun matris hesaplamaları, sıralama, arama, yük dengeleme gibi problemler için kullanılması. Paralel işlemenin farklı uygulama alanlarında kullanılması, paylaşımlı bellek, çoklu işlemci mimarileri ve parallel sistemlerde hata toleransı. Bir veya birden fazla parallel programlama ortamları kullanarak (PVM, MPI, Java) çeşitli problemlerin çözümü.
YZL 514 İleri Web Programlama (3-0-7,5) (Advanced Web Programming)
Static, interaktif ve iyi dizayn edilmiş web sayfalarının Javascript, CSS ve HTML ile tasarımı, C# ASP.net ile kullanıcı etkileşimli gelişmiş web sayfalarının oluşturulması.
YZL 516 Yapay Zeka (3-0-7,5) (Artificial Intelligence)
Yapay zekanın temellerinin kavranmasını sağlayarak, insan ve hayvan düşünme sistemine benzer program ve makine geliştirmenin temellerinin öğrenilmesine katkıda bulunur. Yapay zekada kullanılan metodlar ve algoritmaların öğrenilmesini sağlayarak, kullanılabilmesine zemin oluşturur. Böylelikle karşılaşılan problemlere uygun yapay zeka metodları ile çözüm üretebilecek düşünce yapısına sahip olunur.
YZL 518 Siber Güvenlik (3-0-7,5) (Cyber Security)