Üretimde Kalite Kontrol

Ders İçerikleri

MAKİNE VE METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI

1.YARIYIL

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

GIE 151

Geleceği İnşa Etmek

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Bu ders üniversite öğrencilerine kendilerini tanıma, sorumluluk alma, aktif düşünme, birlikte iş yapabilme, beceri ve yetkinliklerini geliştirme, etik algılayış, sosyal sorumluluk ve çevresel sürdürülebilirlik konularında bilgi aktarımıyla farkındalık kazandırmaya yöneliktir. Bununla birlikte, Türk bilim insanları, Türk sanat ve edebiyatı, yapay zekâ, sanayi ve teknoloji tarihi, Endüstri 4.0 ve üretimdeki dönüşüm alanlarında öğrencilere bakış açısı kazandırmak hedeflenmiştir. Son olarak öğrencilere özgeçmiş hazırlama, kariyer planlaması, gelecekteki iş fırsatlarının nasıl değerlendirileceği konularında bilgi aktarımıyla, geleceği okuma, değişimi anlama ve özgelecek oluşturma bilincini sağlamak ve bugünden geleceğe vizyon kazandırmak dersin amaçları kapsamındadır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

MAT 103

Matematik

1.Yarıyıl

Zorunlu

3

0

3

4

Öğrencinin gerekli ve yeterli matematik alt yapısını oluşturarak matematik konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği matematik konularını mesleğinde kullanmasını sağlamak. Dersin konuları temel kavramlar, üslü sayılar, köklü sayılar, matris ve determinatlar, kümeler, çarpanlara ayırma, denklemler, eşitsizlik, oran-orantı, fonksiyonlardır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

T

U

L

K

AKTS

FIZ 101

Fizik

1.Yarıyıl

0

2

2

2

Bu derste öğrenciler fiziğin temel kavram ve prensiplerini öğrenerek bu bilgileri kendi mesleki alan derslerinde uygulama becerisi kazanırlar. Dersin konuları ölçme, birim sistemleri ve fiziksel büyüklükler, koordinat sistemleri, vektörel işlemler, kinematik, hareketin dinamik incelenmesi, katı cisimlerin statik dengesi, iş, enerji ve güç, enerjinin korunumu, itme ve momentum, momentumun korunumu, elektrostatik, elektrik alan ve potansiyel, manyetizma, elektromanyetik indüksiyondur.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

TUR 101

Türk Dili I

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Türk dilini sözlü ve yazılı olarak etkili kullanabilme, düşüncelerini doğru şekilde ifade yeteneği kazandırma, topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirme. Metinler aracılığıyla okuduğunu anlama ve eleştirel okuma becerilerini geliştirme ve okuma alışkanlığı kazandırma. Çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri, soruları cevaplamak, çözüm önerileri üretmek, bulguları paylaşmak ve benzeri amaçlar için analiz etmeleri ve değerlendirmeleri amaçlanmaktadır. Türk Dilinin Yapısı, Yazma Eylemi ve Kompozisyon Bilgileri, Yazım Kuralları, Türk Şiiri ve Şiir Dili, Dinleme ve Konuşma Becerileri, Not Alma Teknikleri, Anlatmaya Bağlı Edebi Metinler, Göstermeye Bağlı Edebi Metinler, Sözlü Anlatım Türleri işlenecektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ISG 101

İş Sağlığı Güvenliği

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

İş sağlığı biliminin gelişimini ve amaçlarını kavramalarını, meslek hastalıklarının temel özelliklerini ve bunlardan korunmak için alınması gereken önlemleri öğrenmelerini ve uygulayabilecek beceriler geliştirmelerini, Çalışma ortamı ve üretim sürecinde ortaya çıkan tehlike ve riskleri tanıyabilme ve güvenli çalışma ortamları oluşturabilme, İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunu ilgilendiren yasa, tüzük, yönetmelik ve tebliğlerin kapsamını ve iş yerlerindeki uygulama alanlarını kavrayabilme ve yeni yayınlanacak olan yasal düzenlemeleri izleyebilme, İş sağlığının ve güvenliğinin sağlanması açısından işverenin ve işçinin yükümlülüklerinin hukuki çerçevesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarından doğan cezai sorumlulukları kavrayabilme, İşçi ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde ekonomik ve sosyal faaliyetlerini korumak ve geliştirmek amacıyla kurdukları sendikaları yasal boyutuyla tanıyabilme, Toplu iş ilişkilerini düzenleyen ‘Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun hukuki çerçevesi ve ana hatlarını kavrayabilme, İş sözleşmesine dayalı biçimde çalışanlarla çalıştıranlar ve bunların örgütleri ile devlet arasında bu çalışmaya yönelik ilişkiyi düzenleyen kuralları öğretebilmeyi amaçlamaktadır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

YAD 103

İngilizce I

1.Yarıyıl

Zorunlu

1

2

2

2

Öğrencilerin bölüm çalışmalarını yapabilmeleri için gerekli akademik becerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Öğrenciler böylelikle Avrupa Dil Dosyası Uluslararası Dil Düzeyi ’ne göre B1* seviyesi kullanıcıları olarak bölüm derslerini kolayca takip edebileceklerdir. Öğrencilerin yazılı ve sözlü çalışmaları ve IT (web üzerinden verilen ödevler) kullanarak eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine ve temel çalışma becerileri kazanmalarına yardımcı olmaktır. İngilizce dil becerileri ve akademik becerileri geliştirme; okuduğunu anlama, kelime bilgisi geliştirme ve okuma metinlerinin eleştirel incelenmesi; dinleme ve not alma, sınıf içi tartışmalar, sunumlar, yazma çalışmaları ve teknoloji kullanımı.

  

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

BIL 101

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

1.Yarıyıl

Zorunlu

1

1

2

3

Bilişim sistemleri, sistem ve uygulama yazılımlarının temelleri; veri girişi, işlenmesi, saklanması, çıktıya dönüşümü ve iletişimi; Windows ortamı, öğrenme yönetim sistemi, internet uygulamaları, uygulama yazılımlarının kullanımı: kelime işleme, elektronik tablolama, sunum yaratma, uygulamalar arasında entegrasyon ve veri paylaşımı, programlamaya giriş konularının öğrencilere anlatılmasıdır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

GRS 101

Temel Girişimcilik

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Dersin amacı; öğrencilere girişimcilik konusunda temel bilgilerin aktarılması ve bu esaslar çerçevesinde geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirmek üzere proje gruplarının kurulmasının sağlanmasıdır. Öğrencilere girişimcilik konusunda dünyada gelişen mevcut literatür aktarılacak ve bu sayede girişimciliğin küresel ekonomik sistem içindeki yeri ve önemini anlamaları sağlanacaktır. İş Modeli Geliştirme pratikleri öğrencilere öğretilecek ve bu sayede, proje fikirlerini netleştirmeleri ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığını test etmeleri sağlanacaktır. Öğrenciler, proje alanlarından birini seçecekler; diğer programlardan benzer proje alanı seçen öğrencilerle iş birliği yaparak bir takım oluşturup birlikte iş yapma deneyimine başlayacaklardır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

MAK 109

Bilgisayar Destekli Teknik Resim

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

3

5

4

Bilgisayar destekli tasarım (CAD) araçlarının endüstrideki yerinin kıvranılması, endüstride yoğun olarak kullanılan AUTOCAD programı ile 2D model çizim ve tasarım becerisinin kazanılarak, bu programı kullanma kabiliyetinin geliştirilmesidir. Bu dersin amacı Bilgisayar Destekli Çizimin anlamı ve kapsamı, bilgisayarların evrimi, tasarlama, çizim, modelleme işlemlerinde yararlanılan yeni bilgisayar yazılım ve donatımların tanıtılması ve bu alandaki uygulamalar yardımıyla ürün tasarım yol ve yöntemlerinin verilmesidir. AUTOCAD programının kullanım alanlarını kavrayarak, endüstride bilgisayar destekli tasarımın yeri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bir ürünün detaylarını 2 boyutlu olarak bilgisayar destekli tasarım programı aracılığı ile görselleştirebilecektir. Ürünlerin görünüş ve kesitlerini bilgisayar ortamında çizebilecektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

MAK 111

Malzeme

1.Yarıyıl

Zorunlu

3

0

3

4

Malzeme dersi kapsamında; teknik alanda kullanılan malzemeler (metaller, seramikler, polimerler, kompozitler ve ileri malzemeler) tanıtılması, bu malzemelerin atomik yapıları, katılaşma ve ergime ile ilgili temel kavramları, ilgili malzemelerin mekanik özeliklerini etkileyen faktörler ve bu mekanik özellikleri olumsuz etkileyen hasarlar, ayrıca malzemelerin mekanik özelliklerini belirlemek için yapılan deneyler ve standartları detaylı olarak ele alınmaktadır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

UKK 101

Kalite Yönetim Sistemleri I

1.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

3

İşletmelerdeki kalite uygulamalarının standart hale getirilmesi, kalite anlayışının geliştirilebilmesi ve yaygınlaştırılması için ihtiyaç duyulan güncel kalite sistemleri ve uygulamaları dersin kapsamını oluşturmaktadır. Kalite kavramı, standart-standardizasyon, standardın üretim ve hizmet sektöründe önemi, yönetim kalitesi ve standartları, çevre standartları, kalite yönetim sistemi modelleri dersin konu başlıklarıdır. Ders TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardı üzerinde verilecektir.

 

2.YARIYIL

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ATA 101

 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I

2.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Üniversite öğrencilerine Türkiye’nin yakın tarihini öğretmek. Türk İnkılabı/Devrimi, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Üniversite öğrencileri tarafından Türkiye’nin çağdaşlaşma ve çağdaşlaşmanın taşıyıcısı olma hedef ve misyonunun benimsenmesini sağlamak. İnkılap/devrim kavramı, Türk inkılabına yol açan etkenler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çabaları, fikir akımları, I dünya savaşı, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçişi ve kongreler, Türkiye büyük millet Meclisi’nin açılışı, kurtuluş savaşı, dış politika, Mudanya ateşkesi, Lozan konferansı.

  

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

TUR 102

Türk Dili II

2.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Türk dilini sözlü ve yazılı olarak etkili kullanabilme, düşüncelerini doğru şekilde ifade yeteneği kazandırma, topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirme. Metinler aracılıyla okuduğunu anlama ve eleştirel okuma becerilerini geliştirme ve okuma alışkanlığı kazandırma. Çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri, soruları cevaplamak, çözüm önerileri üretmek, bulguları paylaşmak ve benzeri amaçlar için analiz etmeleri ve değerlendirmeleri amaçlanmaktadır. Yazılı Anlatım, Yazılı Anlatımda Yöntem ve Plan, Yazılı Anlatım Uygulaması, Bilimsel Metinler (Makale-Rapor-Eleştiri), Resmî Metinler (Dilekçe, Özgeçmiş), Edebî Türler, Deneme, Köşe Yazısı, Gezi Yazısı, Biyografi, Hikâye, Roman, Sözlü Edebiyat, Sözlü Anlatım ve İletişim

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

YAD 104

İngilizce II

2.Yarıyıl

Zorunlu

1

2

3

2

Öğrencilerin bölüm çalışmalarını yapabilmeleri için gerekli akademik becerileri geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Öğrenciler böylelikle Avrupa Dil Dosyası Uluslararası Dil Düzeyi ’ne göre B1* seviyesi kullanıcıları olarak bölüm derslerini kolayca takip edebileceklerdir. Öğrencilerin yazılı ve sözlü çalışmaları ve IT (web üzerinden verilen ödevler) kullanarak eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine ve temel çalışma becerileri kazanmalarına yardımcı olmaktır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

GRS 102

Uygulamalı Girişimcilik

1.Yarıyıl

Zorunlu

1

1

2

2

Uygulamalı Girişimcilik dersi kapsamında; öğrencilerimize girişimcilikle ilgili önceki dönemde aktarılan temel bilgiler hatırlatılarak ve bu ilkeler çerçevesinde “Tasarım Odaklı Düşünme” metodu ile geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirmek için proje grupları oluşturulacaktır. Öğrencilerimize dünyada girişimcilik ile ilgili mevcut literatür aktarılarak; girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini anlamaları sağlanacaktır. İş Modeli Geliştirme uygulamaları öğretilip deneyimletilerek proje fikirlerini netleştirmeleri ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığını test etmeleri sağlanacaktır. Proje fikrini girişimcilik kapsamında değerlendirip ticarileştirme ve şirketleşme konularında yol kat edebilecektir. Aynı zamanda farklı programlardan benzer proje fikrinde buluşan öğrencilerle iş birliği yaparak bir takım oluşturup birlikte bir iş yapma deneyimine başlayacaklardır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ISE 102

İş Yeri Eğitimi

2.Yarıyıl

Zorunlu

0

2

1

2

Bu ders kapsamında, İş Yeri Uygulaması ve İş Yeri Deneyimi derslerinin başlangıcı olarak işletmelerde olacak öğrencilerin; firma organizasyonel yapısını tanıma, hizmet ve iş süreçlerini analiz etme ve tasarlama, firma ağ yapısını kurma, firma IT’sini geliştirme, mailleşme, ön yazı yazabilme gibi işletme kültürünü öğrenmeleri, kendilerini etkili ifade edebilmeleri için asansör konuşması hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca çalışacakları sektörlere özgü iş güvenliği ve bilgi güvenliği kavramlarını, firma analizinin nasıl yapılması gerektiği, proje türlerinin ne olduğu ve projelerin nasıl yazılması gerektiği anlatılacaktır. Bu dersler süresince öğrencilerin sektör çalışanları ile interaktif olarak iletişim kurması sağlanacaktır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

MAK 110

İmalat Teknolojileri

2.Yarıyıl

Zorunlu

3

0

3

4

İmalat Teknolojileri dersi kapsamında; Temel imalat yöntemleri (döküm, kaynak, talaşlı imalat) Talaşlı İmalatta kesme, delme matkaplarıyla ilgili çalışma ilkeleri ve kullanımlarının belirlenmesi, vargel ve planya tezgahlarının tanıtılması ve çalıştırılması, torna tezgahlarında yapılan talaş kaldırma işlemleri ve torna tezgahının yapısı ve kullanımına ilişkin uygulama bilgileri, freze tezgahlarında yapısal özellikler ve yapılan işlemler, talaşlı imalatta taşlama, honlama ve lebleme işlemleri, döküm, eğeme, lehim ve kaynak gibi talaşsız imalat usulleri ve bu imalat yöntemleri esnasında oluşabilecek hatalar detaylı olarak anlatılmaktadır.

 

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 102

İstatistiksel Proses Kontrol

2.Yarıyıl

Zorunlu

3

0

3

3

Bu dersin amacı, öğrencilere üretimde kalite kontrol ve diğer kaynaklardan verilerin toplanması, temel istatistik tekniklerin kullanılarak verilerin analizi ve yorumlanması sayesinde üretim ve kalite parametrelerinin değişimlerinin gözlenmesi, iyileştirilmesi, maliyetlerin optimizasyonu,  prosese yön verilmesi konuları anlatılmaktadır

  

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 104

Toplam Kalite Yönetimi

2.Yarıyıl

Zorunlu

3

0

3

3

Bu dersin amacı, öğrencilere toplam kalite yönetimi ile temel kavramları sunmaktır. Ders kapsamında kalite kavramı, kalite kavramının gelişimi, küresel rekabet ve yeni yönetim paradigmaları, toplam kalite yönetimi ve klasik yönetim arasındaki farklar, toplam kalite yönetimi felsefe ve ilkeleri, toplam kalite yönetimi araçları, toplam kalite yönetimi uygulamaları, kalite kontrol çemberleri işleyişi, toplam kalite yönetiminin süreç olarak uygulanması, toplam kalite yönetiminde liderlik ve önemi, toplam kalite yönetimi başarı koşulları, toplam kalite yönetimine yönelik eleştiriler, Türkiye’de toplam kalite yönetimi, kalite uygulamalarında kalite ödülleri konuları ele alınacaktır.

  

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 106

Malzeme Muayene Yöntemleri

3.Yarıyıl

Seçmeli

3

0

3

3

Ders kapsamında, malzemelerin mekanik yapıları hakkında karar verebilir duruma gelmek ve malzeme yapısı içerisinde bulunan hataları tespit edecek yöntemi seçebilmek için, tahribatlı ve tahribatsız malzeme muayene yöntemleri, çekme deneyi, basma deneyi, çentik darbe deneyi, katlama deneyi, sertlik deneyleri, yorulma ve sürünme deneyleri, eğilme katlama deneyi, gözle muayene, sıvı penetran muayenesi, manyetik partiküllerle muayene, radyo grafik muayene, ultrasonik muayene süreçleri deneyimlenecektir.

  

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 108

Metroloji ve Kalibrasyon

2.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

3

Metroloji ve Kalibrasyon ile öğrenciye, temel ölçü birimleri, ölçme işleminin temel ilkeleri ve özelliklerinin öğrenilmesi, karşılaşılabilecek her türlü fiziksel ve elektriksel ölçmeye uygun ölçü aletlerini seçebilmesi, hatasız ölçümleri gerçekleştirebilmesi gibi kazanımları edinmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, ölçmenin tanımı ve önemi, birim sistemleri ve dönüşümleri, ölçü aletleri, ölçme hataları, mekanik ölçü aletleri, kontrol, sabit ölçü aletleri, mastarlar, yüzey kontrol sistemleri, koordinat ölçüm makinaları, sertlik ölçme yöntemleri ve kalibrasyonları detaylı olarak ele alınacaktır. Metroloji ve kalibrasyon teknikleri, izlenebilirliği, standardları ve raporlama örnekleri anlatılacaktır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 110

Süreç Yönetimi

2.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Süreç yönetimi dersi, öğrencilerin üretim süreçlerinin nasıl yönetildiğini, iyileştirildiğini ve kontrol edildiğini anlamalarını sağlamayı amaçlar. Bu derste, süreçlerin tanımı, temel özellikleri ve işletmeler üzerindeki etkileri, ana süreç, süreç, alt süreç, detay süreç tasarımları ve modellemesi, performans ölçümü ve izleme, süreç iyileştirme teknikleri, süreç verimliliği gibi temel konular yer alırken, uygulamalı çalışmalar ve vaka analizleriyle öğrencilere pratik deneyimler sunulmaktadır. 

 

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 112

Kalite İç Denetimi

2.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

2

Kalite İç Denetimi ile öğrenciye, bir organizasyondaki kalite yönetim sisteminin nasıl denetleneceği, proses ve yönetimde kişisel ve sistemik hataların tespiti ve değerlendirilmesi öğretilecek, sorgulayıcı ve analitik bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılacaktır. Takım çalışmasının ve organizasyondaki iç iletişime katkısı bu ders kapsamında anlatılacak, eleştiri ve iyileştirme kültürü kazandırılacaktır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 114

Performans Ölçüm Teknikleri

2.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

2

Performans Ölçüm Teknikleri dersi, üretim süreçlerinde performansın nasıl ölçüleceği ve optimize edileceği üzerine yoğunlaşır. Bu ders, kalite kontrol programının kritik bir parçasıdır ve süreçlerin verimliliğini artırmak için kullanılan temel performans ölçüm tekniklerini öğretmeyi amaçlar. Bu kapsamda, performans ölçümünün kalite ve verimlilik ile ilişkisi, Anahtar Performans Göstergelerinin (KPI) belirlenmesi ve ölçüm metodolojisi, Üretimde sık kullanılan KPI'lar, KPI'ların İzlenmesi ve Raporlanması konuları ele alınmaktadır. 

 

 

3.YARIYIL

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ATA 102

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II

3.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

2

Üniversite öğrencilerine Türkiye’nin yakın tarihini öğretmek. Türk İnkılabı/Devrimi, Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Üniversite öğrencileri tarafından Türkiye’nin çağdaşlaşma ve çağdaşlaşmanın taşıyıcısı olma hedef ve misyonunun benimsenmesini sağlamak. Cumhuriyetin ilanı ve siyasal sosyal kültürel inkılaplar ekonomik atılımlar. Lozan Barış Antlaşmasının çözüme ulaştıramadığı sorunlar ve bunların sonuçlandırılması Yeni düzene karşı hareketler. Çok partili hayat denemeleri ve sonuçları. Atatürk dönemi Türk Dış Politikası. İnönü dönemi ve İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiye’nin çok partili hayata geçişi Demokrat Parti dönemi ve sonrası. Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ISE 203

İş Yeri Uygulaması

3.Yarıyıl

Zorunlu

2

6

8

10

Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması, Oryantasyon eğitimi, İş akışları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak, İş süreçlerinin temel prensiplerini uygulamaya geçirmek, Mesleki bilgisayar programlarını kullanabilmek, İlgili mevzuatlardan ve ticari belgelerden yararlanarak kendisine verilen işleri gerçekleştirebilmek, Bölümün faaliyetleri ile ilgili problem çözebilme, fikir üretebilme ve öneriler sunabilmek.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 201

FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi)

3.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

3

Ders kapsamında, ürünün tasarımını ve montaj süreçlerinin değişkenliklerini daha iyi kontrol altına alabilmek, süreci optimize etmek noktasında güçlü bir kalite aracı olan Hata Türü ve Etkileri Analizi ele alınacaktır. Bu derste amaç, öğrencilere sistem, tasarım, proses veya serviste oluşabilecek hataların değerlendirmesini ve bu tür hataların (problemler, yanlışlıklar, riskler v.s.) sürekli azaltılmasını hedefleyen özel bir metot olan FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi)’yı öğretebilmektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 203

Ürün ve Kalite Standardları

3.Yarıyıl

Zorunlu

1

1

2

3

Ürün ve Kalite Standardları dersinde ürünlerle ilgili şartnameler, müşteri talepleri, Türk, Avrupa veya ISO standardları, standard hazırlama usülleri anlatılacak. Uygulamada değişik alanlarla ilgili seçilen standardların nasıl okunacağı, ürün kalite kriterleri, toleransları, test ve deneyler, ölçüm usül ve cihazları gösterilerek gerçek deneyler ve incelemeler yapılacak, raporlar hazırlanacaktır. 

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

UKK 205

Üretim Planlama

3.Yarıyıl

Zorunlu

2

0

2

3

Üretim Planlama dersi kapsamında; üretim sistemleri, ürün ve hizmet tasarımı, süreç ve ürün stratejileri, kapasite planlaması, tesis yeri seçimi, yerleşim stratejisi, üretim planlaması, stok yönetimi, üretim planlama ve kontrol, kalite kontrol, üretim hatlarının dengelenmesi konularının yanında fabrika organizasyonu, fabrika şubeleri ve görevleri anlatılmaktadır.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 209

6 Sigma

3.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

3

6 Sigma dersinde Histogram uygulamaları ileri düzeyde anlatılacak, istatistiksel düşünme konusunda eğitim verilecek, mükemmellik modeli, yalın üretim ve Kaizen felsefesine giriş yapılacak, örnekler üzerinden analizler yapılacak ve başarı hikayeleri incelenecektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 211

Diğer Kalite Yönetim Sistemleri 

3.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

3

Diğer Kalite Yönetim Sistemleri dersinde TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, TS EN ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, TS EN ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi standardları anlatılacak ve diğer yönetim sistemleri standardları hakkında da bilgi verilecektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 213

Problem ve Kriz Çözüm Teknikleri 

3.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

3

Problem ve Kriz Çözüm Teknikleri dersi, iş yerlerinde karşılaşılan problemleri ve kriz durumlarını etkili bir şekilde yönetmek için gerekli becerileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Ders, sorun tanımlama ve analiz teknikleri, kriz yönetim stratejileri, kriz iletişimi ve kriz yönetimi ekiplerinin oluşturulması gibi temel konuları kapsar. Ayrıca, kriz senaryoları ve simülasyonları ile uygulamalı çözümler geliştirme fırsatı sunar. Öğrenciler, problem çözme ve kriz yönetimi süreçlerinde etkili stratejiler geliştirerek, işletmelerinin sürdürülebilirliğini ve başarısını artırmayı öğrenirler.

 

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ÜKK 215

Akreditasyon ve Belgelendirme 

3.Yarıyıl

Seçmeli

2

0

2

3

Akreditasyon ve Belgelendirme dersinde belgelendirme ile akreditasyon bağlantısı, belgelendirme türleri, usül ve metodları, ulusal ve uluslararası belgelendirme sistemi, akreditasyon sistemi, ülkemizde ve dünyada belgelendirme sektörü anlatılacaktır.

 

4.YARIYIL

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

ISE 202

İş Yeri Deneyimi

4.Yarıyıl

Zorunlu

0

25

13

26

Programın son döneminde, tüm öğrenciler, OSTİM Teknik Üniversitesi'nin uygun gördüğü önceden tanımlanmış ilke ve ilkelere uygun olarak, Ankara'nın tüm ilçelerinde olabilecek, bir fabrika / üretim ünitesinde uygulamalı eğitim alacaklardır. Ayrıca, OSTİM Teknik Üniversitesi ile OSTİM Kümeleri arasındaki gelişim ve iş birliği çerçevesinde iş birliği protokolü çerçevesinde Ankara'da bulunan bir fabrika / üretim biriminde staj / iş başı eğitimi yapacaklardır. Bu derste her öğrenci, staj / iş başı eğitim yaptığı fabrikada / üretim biriminde karşılaşılan alanlarda çeşitli sistemlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve bakımı ile ilgili sorunlu alanları yeni nesil yaratıcı çözüm önerileri ile şirketle birlikte tanımlayacak ve bu konuya ilişkin bir proje fikri yaratacak, tasarlayacak, geliştirecek ve bu fikri uygulama alanına yansıtacaktır. Bu derste, yapılacak olan bu projeler, performans notu olarak değerlendirilecektir.

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Yarı Yılı

Dersin Türü

T

U

K

AKTS

GRS 202

Sektörel Proje

4.Yarıyıl

Zorunlu

0

2

2

4

Ders kapsamında makine alanındaki operasyonları gözlemleyen veya deneyimleyen öğrencilerin, kendi gözlem ve deneyimlerine dayalı olarak bir problemi teşhis etmeleri ve çözümüne yönelik proje fikri oluşturmaları ya da makine alanındaki etkililiği ve verimliliği artıracak yeni bir uygulama, süreç veya faaliyetin ortaya konularak projeye dönüştürmeleri beklenmektedir.

 

eskiweb