Makine Mühendisliği Bölümü (İngilizce)

Akademik Kadro

     

 

 

Prof. Dr. Yusuf ŞAHİN (Bölüm Başkanı)

  • PhD : Aston Üniversitesi
  • MSc : Gazi Üniversitesi
  • BSc : Gazi Üniversitesi

1954 yılında Kırşehir’de doğdu. Lisans eğitimini 1977 ve Yüksek Lisans eğitimini 1988 yıllarında Ankara Gazi Üniversitesinde tamamladı. Doktora araştırması yapmak amacıyla, 1995 yılında Yüksek Öğretim Kurumu (YOK) tarafından desteklenerek, Aston Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde (Ingiltere) metal matris kompozitlerin geliştirilmesi, mekanik ve aşınma davranışlarının iyileştirilmesi konusunda Doktorasını tamamladı. 

Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümünde 1995 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında Gazi Üniversitesinde Profesör oldu. Kara Harb Okulu ve Atılım Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde dersler verdi. 2011 yılında Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümüne transfer oldu. 2013 yılında Ziyaretçi Profesör olarak Virginia Politeknik Üniversitesinde araştırmada bulundu. 8 Mart 2015 tarihinde Belçika’nın Ghent Üniversitesi Makine, Konstrüksiyon ve İmalat Mühendisliği Bölümünde (Soete Lab.) Araştırmacı Profesör olarak bir yıldan fazla sure ile çalışmalarını sürdürdü. 

2018 yılında Gazi Üniversitesinden emekli oldu. Prof. Şahin, 2018 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne atandı. 17 Ağustos 2020 yılında Nişantaşı Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümüne geçti. “Hibrit kompozitlerin VARTIM metodu ile üretimi ve mekanik özelliklerin iyileştirilmesi” adlı projeyi başarılı şekilde tamamladı. Makine Mühendisliği bölümü “Mekanik Test Lab./Kompozit Üretim Lab.” kazandı. Stanford Üniversitesi dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik kısma giren akademisyenleri açıkladı.Prof. Şahin; 1996-2020 Yılı Çalışmaları” dikkate alınarak oluşturulan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer almayı başardı. Ayrıca, 2021 ve 2022 yılında İstanbulda organize edilen “6.Uluslararası / 7. Uluslararası Mühendislik, Teknoloji ve Yönetim Kongresi” Online konferansında Konferans başkanlığını yaptı. 27 Eylül 2022’de görevinden ayrıldı.

Prof. Şahin, 7 Ekim 2022 tarihinde OSTİM Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde göreve başlamıştır. Uzmanlık alanı; Takım Tezgahları, Talaş Kaldırma Teknolojisi, Aşınma/Sürtünme, İmal Usulleri, Toz metalürjisi, Deneysel Tasarım ve Analiz yanında ANN metodlarından oluşmaktadır.  Ulusal ve Uluslararası Sempozyumlarda sunulmuş bildiri ve yabancı tanınmış dergilerde yayınlanmış 160’ın üzerinde özgün makalesi bulunmaktadır. Bunun yanında toplam 5 adet yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

E-posta: yusuf.sahin@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Demiral AKBAR 

  • PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • MSc : Musul Üniversitesi
  • BSc : Musul Üniversitesi

Prof. Dr. Demiral AKBAR, Lisans (1993) ve Yüksek Lisans (1996) derecelerini Plazma ve Yüksek Enerji Fiziği alanında tamamladı. 2006 yılında ODTÜ'den Plazma ve Yüksek Enerji Fiziği alanında doktorasını aldı. Prof. Akbar, ulusal ve uluslararası şirketler için çok sayıda yenilenebilir enerji ve depolama sisteminin geliştirilmesi ve kurulmasında aktif olarak yer almıştır. Ayrıca birçok ulusal ve uluslararası projeye katkıda bulunmuştur: Türkiye Hızlandırıcı Merkezi Projesi (TAC), Anka, Forschungszentrum Julich GmbH-Almanya Araştırma Merkezi TEXTOR); Helmholtz-Zentrum Dresden-ROSSENDORF (FEL-Free Electron Laser) ise bu projelerin yapıldığı merkezlerden bazılarıdır. 2019 yılından bu yana sektörle işbirliği içinde bulunarak  Ar-Ge projelerinin koordinasyon ekiplerine katılmış ve destek vermiştir. Araştırma faaliyetleri, Yaşam Döngüsü Mühendisliği, Yalın Üretim ve Endüstri 4.0 kapsamında karar verme, karşılaştırmalı analiz ve en iyi uygulamaları desteklemek için modellerin geliştirilmesine odaklanarak çalışmalarını sürdürmektedir.

E-posta: demiral.akbar@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Birol KILKIŞ

  • PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi / Von Karman Institute
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

1949 yılında Ankara da doğdu. ODTÜ Makina Müh. Bölümünden 1970 yılında Yüksek Şeref derecesi ile mezun oldu. 1971-1972 yıllarında TÜBİTAK NATO bursu ile Brüksel NATO von Karman Enstitüsünde akışkanlar mekaniği ve aerodinamik konularında çalışarak şeref derecesi ile mezun oldu. 1973 yılında Y. Lisans ve 1979 yılında Doktora derecelerini aldı. 1981 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü sahibi Kılkış, 1999 da ODTÜ Makine Müh. Bölümü Profesör kadrosundan emekli oldu. 1980’li yıllarda altı adet Isı Pompası TSE Standardı hazırlamıştır. ASHRAE’nin değişik teknik komitelerinde görevlidir. 2003 yılında uluslararası başarılarından dolayı ASHRAE Fellow üyeliğine yükseltilen Kılkış 2004 yılında da Distinguished Lecturer seçilmiştir. 2008 yılında ise Distinguished Service ve Exceptional Service ödüllerini almıştır. Green Energy Council üyesi, Int. Journal of Green Energy ve Exergy Dergilerinin Editörler Kurulu üyesi ve IEA Heat Pump Programı gözlemci üyesidir. Ayrıca ASHRAE el kitaplarının revizörlüğü yapmaktadır. Yeşil ve sürdürülebilir binalar konusunda uluslararası ölçekte uzman olup, karbon dioksit salımları, enerji performansı, ekserji akılcılığı ve bölge enerji sistemleri üzerinde ekserji tabanlı çözümlemeleri bulunmaktadır. Yeni Nesil Melez Güneş Enerjisi Sistemleri ve Isı Pompaları üzerinde patentleri mevcuttur. Avrupa Yenilenebilir Enerji Kaynakları ile Isıtma ve Soğutma Kurulu (RHC) İkinci Başkanı olup AB Başkanlığına karbon dioksit azaltımı konusunda raporlar hazırlamaktadır. Türkiye’nin ilk LEED Platin Binasının Mekanik Tasarım Danışmanlığını gerçekleştirmiş olan Kılkış, Türk Tesisat Mühendisleri Derneğinin 13. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmıştır. 600 ün üzerinde özgün yayını bulunmaktadır. ODTÜ, ABD de Gannon University ve University of Missouri Rolla, ile Başkent Üniversitesinde Öğretim üyeliği yapmıştır. Şu anda ASHRAE’nin bölgesel seçkin ders vericisidir.

E-posta: birol.kilkis@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Hüsnü ÖZKAN

  • PhD : Marquette Üniversitesi
  • MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Hüsnü ÖZKAN Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümünden 1968 yılında mezun oldu, aynı bölümden 1971 yılında yüksek lisans derecesini aldı. Aynı yıl Marquette Üniversitesi (ABD) Makine Mühendisliği Bölümüne asistan olarak atandı, doktora çalışmalarına başladı. Chicago Üniversitesinde ve Argonne Laboratuvarında (ABD) başarılı çalışmalar yaptı, Arthur J. Schmitt Foundation araştırma ödülünü kazandı, 1975 yılında doktora dercesini aldı, ODTÜ'ye döndü. ODTÜ’de 1981 yılında doçent, 1989 yılında profesör oldu. 1988-1990 yıllarında ABD de Marquette Üniversitesinde Fulbright profesörü ve Saginav Valley   Üniversitesinde (SVSU) profesör olarak dersler verdi, araştırmalar yaptı. 1990, 1993 ve 1999 yaz dönemlerinde SVSU'de dersler verdi. ODTÜ Fizik Bölümnde, uzun süre Doktora Yeterlik Komitesi Başkanlğı,  Katıhal Fiziği Anabilim Dalı başkanlığı yaptı, XRD ve Süper İletkenlik laboratuvarlarını kurdu. ODTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Yönetim Kurulu üyeliği, Mikro ve Nano Teknoloji Lisansüstü Program üyeliğinde bulundu, ODTÜ Merkezi Laboratuvarın kurulumasında aktif rol aldı. Ulusal (TÜBİTAK ve BAP) ve Uluslararası (ABD - NSF, Uluslararsı Atom Enerjisi Ajansı - IAEA ) kurumlarca desteklenen araştırma projeleri yürüttü. 2011-2023 yıllarında İstanbul Aydın Üniversitesinde Mühendislik Fakültesinde çalıştı, 2024 başında Ostim Teknik Üniversitesine katıldı. Uygulama bakımından önemli katıların; silikatların, süperiletkenlerin, ferromıknatısların ve ultra yüksek sıcaklık seramiklerin yapısal, termomekanik ve elektromanyetik özellikleri ve bu özelliklerin sıcaklık, basınç ve radyasyon etkileri ile değişimlerini konu alan arştırmalar yaptı. Çok sayıda lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri verdi, yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları yaptı. Çeşitli dönemlerde performans ödülleri aldı. Uuslararsı SCI bilimsel dergilerde bazıları tek başına, bazıları araştırma paydaşları ile birlikte 77 makale yayınladı. Bu yayınlara her yıl yaklaşık 30 -50 atıf olmak üzere toplam 1500 dolayında atıf yapılmıştır.

E-posta: husnu.ozkan@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Halil Rıdvan ÖZ

  • PhD : Celal Bayar Üniversitesi
  • MSc : Celal Bayar Üniversitesi
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Halil Rıdvan ÖZ lisans derecesini 1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden, yüksek lisans derecesini 1995 yılında Celal Bayar Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği bilim dalında, doktora derecesini 1999 yılında yine Celal Bayar Üniversitesi Makine Teorisi ve Dinamiği bilim dalında almıştır. Lisansüstü eğitiminde çalıştığı konular eğri kirişlerin doğrusal olmayan titreşimleri ile eksenel hareketli sürekli ortam titreşimleridir. 2000 yılında doçentlik derecesini almıştır. TÜBİTAK NATO B1 bursu ile ABD’de UNR’de solunum hava yollarında mukus temizliği konusunda araştırma yapmıştır. Aynı üniversitede 2 yıl kalarak çeşitli dersler vermiştir. Daha sonra Türkiye’ye dönerek sırasıyla Gaziantep, Fatih, Üsküdar, İstanbul Aydın ve Iğdır üniversitelerinde görev almıştır. Çalışma alanları mekanik titreşimler, pertürbasyon teknikleri, diferansiyel denklemler, doğrusal olmayan dinamik, sonlu elemanlar analizi, işaret işleme, yapay zeka, Öklidyen olmayan geometri ve üniversite etkinlik analizidir. TÜBİTAK, KOSGEB, İSTKA ve BAP destekli projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak görev almıştır. Çok sayıda şirkete yönetim ve ar-ge danışmanlığı yapmıştır.

E-posta: halilridvan.oz@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Harun BİLİRGEN

  • PhD : Lehigh Üniversitesi
  • MSc : Lehigh Üniversitesi
  • BSc : 

Prof. Dr. Harun BİLİRGEN 1994-2000 yılları arasında yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ABD’de bulunan Lehigh Üniversitesi ‘Enerji Araştırmalar Merkezinde’ yaptı.  Yüksek lisans ve doktora çalışmalarında pnömatik taşıma sistemlerde iki fazlı gaz-partikül akışlarını deneysel ve nümerik olarak çalıştı.  2000-2002 yılları arasında Lehigh Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde doktora sonrası çalışmalar yaptı.

2002 ile 2013 yılları arasında Lehigh Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Energy Research Center’da Principal Research Scientist pozisyonunda araştırmalar yaptı.  Fosil yakıtlı termik santrallerde termal verim artışı, yanma ve proses optimizasyonu, emisyon azaltımı ve emre-amadelik artışı, CO2 tutma ve depolama, atık ısı/su geri kazanımı ve atıkların endüstriyel tesislere entegrasyonu, foto-bio reaktör ile atık su ve baca gazı kullanarak yosun üretimi, kömür kurutma ve zenginleştirme ve CFD modelleme ile tasarım ve optimizasyon konuları üzerine Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra uygulamalı projelerde proje yürütücüsü ve personeli olarak başta ABD, Türkiye, Çin, Meksika ve Kanada olmak üzere birçok projede görev yaptı.  Lehigh Üniversite’sindeki çalışmaları sırasında birçok uluslararası konferansta bildirim sunma, makale yayınlama ve 8 adet ABD patenti çıkarma imkânına sahip oldu.     

2013 yılı sonlarında yurtdışında edindiği bilgi, know-how ve tecrübeleri ülkeme aktarma niyetiyle Türkiye’ye dönüş yaparak enerji ve çevre teknolojileri üzerine Ar-Ge ve endüstriyel uygulamalar yapan bir Ar-Ge firması kurdu.  Türkiye, ABD, Meksika ve Endonezya’da uygulamalı Ar-Ge projeleri yapmaktadır. 

Son yıllarda yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları sonucu TÜBİTAK destekli bir mikro hidro türbin tasarım ve uygulamaları üzerine çalışmalar yapmaktadır.

E-posta: harun.bilirgen@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Prof. Dr. Kadir AYDIN

  • PhD : Liverpool Üniversitesi
  • MSc : Çukurova Üniversitesi
  • BSc : Çukurova Üniversitesi

Prof. Dr. Kadir Aydın; 24.10.1962 tarihinde Afyonkarahisar ili Dereçine Kasabasında doğdu. İlk, orta ve Endüstri Meslek Lisesi eğitimini Konya ili Akşehir ilçesinde tamamladı. Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden 1983 yılında Lisans derecesini, 1986 yılında da Yüksek Lisans derecesini aldı. 1984 yılında Çukurova Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek Lisans eğitimini tamamlamasından sonra 1986 yılında aynı bölümde Öğretim Görevlisi olarak atandı. 1988 yılında YÖK bursu ile gönderildiği İngiltere’de dil eğitiminden sonra Liverpool Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde doktora eğitimini 1993 yılında tamamladı. Çukurova Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde 1993-1995 yılları arasında Yardımcı Doçent, 1995-2001 yılları arasında Doçent, 2001-2022 yılları arasında Profesör, 2022-2025 yılları arasında da Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde Profesör olarak görev yaptı. 1998 yılında NATO bursu ile Almanya’da Hannover Üniversitesi Teknik Yanma Enstitüsü’nde araştırmalar yaptı. 17 Şubat 2025 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu ve akabinde Ostim Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Profesör olarak tam gün süreli olarak göreve başladı.

Prof. Dr. Kadir Aydın; Çukurova Üniversitesi, TÜBİTAK, TENMAK gibi kamu kuruluşlarında yürüttüğü idari görevlerin yanı sıra 2013-2020 yılları arasında Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (Çukurova Teknokent) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak görev yaptı.  Araştırma alanları İçten Yanmalı Motorlar, Taşıt Teknolojisi, Yanma, Hibrit ve Elektrikli Araçlar, Alternatif, Yenilenebilir ve Yeşil Yakıtlar (Hidrojen, Biyodizel, Biyoetanol, Biyogaz, Yeşil Metanol vb.) ve Eklemeli/Hibrit İmalat olup, tescil edilmiş patentlerinin yanı sıra 300’ün üzerinde yayınlanmış ulusal ve uluslararası kitap, makale ve bildirisi bulunmaktadır. Ayrıca çok sayıda ulusal ve uluslararası destekli Ar-Ge projesini başarı ile tamamlamıştır.

E-posta: kadir.aydin@ostimteknik.edu.tr


 

 


 

 

Dr. Öğr. Üyesi Akif HACINECİPOĞLU

  • PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Dr. Akif HACINECİPOĞLU lisans derecesini 2009 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Yüksek lisansını yine aynı bölümde insansız bir kara aracının uzaktan kontrollü ve yarı otonom olarak geliştirilmesi konulu tezi ile 2012 yılında tamamladı. Doktora derecesini ise 2019 yılında mobil robotlar için insan-farkındalıklı navigasyon sistemlerinin geliştirilmesi konulu çalışması ile ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünden aldı. Bu süreçte, 2010-2018 yılları arasında ODTÜ’de araştırma ve öğretim görevlisi olarak bir çok dersin yürütülmesinde yer aldı. 2011 yılında ise akademik çalışmalarının neticesi olarak Milvus Teknoloji Ltd. Şti.’yi kurdu. Milvus Robotics bünyesinde çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye’nin fabrikalarda ve depolarda malzeme taşıma amaçlı kullanılan ilk özgün otonom mobil robotunu geliştirdi. Geliştirdiği robotları yurtiçinde ve yurtdışında bir çok ülkede fabrikalarda ve depolarda kullanılır hale getirdi. TÜBİTAK ve diğer kuruluşlar tarafından desteklenen bir çok projede yürütücü, koordinatör ve araştırmacı olarak yer aldı. Ana çalışma konuları mobil robotlar, otonom sistemler, robot görmesi, rota planlama ve navigasyondur.

E-posta: akif.hacinecipoglu@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Dr. Öğr. Üyesi  Hikmet BAL

  • PhD : Gazi Üniversitesi
  • MSc : Gazi Üniversitesi
  • BSc : Anadolu Üniversitesi / Gazi Üniversitesi

Dr. Hikmet BAL lisans derecesini 2002 yılında Gazi Ünv. Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Yüksek lisansını, yine aynı bölümde makine ile görme konusunda yaptığı çalışma ile 2006 yılında tamamladı. 2019 yılında Gazi Ünv. Makina Mühendisliği bölümünden şaft-rulman sistemlerinin titreşim davranışını incelediği çalışmasıyla Makina Dinamiği ve Teorisi alanında Doktora derecesini aldı. Uzun süre kamuda bilgi sistemleri ve HVAC projeleri konusunda teknik personel ve proje mühendisi olarak çalışarak multidisipliner bir iş tecrübesi edindi. Kamu ve özel sektörde taktik insansız hava araçları işletme teknik personeli ve uzman mühendis olarak görev yaptı. Ana çalışma alanları dinamik sistemler, mekanik sistemlerin titreşimleri, görüntü sistemleri ve sinyal işleme, insansız hava araçlarıdır.

E-posta: hikmet.bal@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Dr. Öğr. Üyesi Şafak NESLİ (Bölüm Başkan Yardımcısı)

  • PhD : Gazi Üniversitesi
  • MSc : University of Greenwich
  • BSc : Çukurova Üniversitesi

Dr. Şafak NESLİ lisans derecesini 2014 yılında Çukurova Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Yüksek lisansını, University of Greenwich Makine ve Üretim Mühendisliği bölümünde Montajlı Ürünlerinin Hızlı Prototiplendirilmesi tezi ile 2016 yılında tamamladı. Doktora derecesini ise 2022 yılında Eklemeli İmalatla Üretilen Parça Yüzeylerinin Lazerle Parlatılmasının Araştırılması konulu çalışması ile Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden aldı. Bu süreçte, 2017-2022 yılları arasında Gazi Üniversitesinde YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsamında, Yeni 3B Eklemeli Üretim konusunda, Gazi Üniversitesi bünyesinde görev aldı. TÜBİTAK ve diğer kuruluşlar tarafından desteklenen bir çok projede araştırmacı olarak yer aldı. Ana çalışma konuları, eklemeli imalat ve lazer parlatma prosesleridir.

E-posta: safak.nesli@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Dr. Öğr. Üyesi Pelin Tören ÖZGÜN

  • PhD : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  • MSc : 
  • BSc : İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

İzmir doğumlu olan Pelin Tören Özgün (PTÖ), 2005’te, kuruluşu 1888 yılına dayanan İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olmuştur. PTÖ lisans derecesini, 2011 yılında, Kimya Mühendisliği dalında, onur derecesi ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü‘nden almıştır. Hemen ardından, doktora çalışmalarını, silisyum bazlı optik mikro rezonatörlerin etiketsiz biyo-algılama uygulamaları üzerine yürütmüş ve doktora derecesini 2016 yılında, Ankara'da İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi bünyesinde bulunan, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi-UNAM‘da, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Bölümü‘nden almıştır. Aynı yıl, Weiz kenti (Avusturya) lokasyonlu, Joanneum Research Araştırma Şirketi‘nin, yüzey teknolojileri ve fotonik bilimi odaklı Malzeme Bölümü’nde çalışmaya başlamış; 2018’e kadar Doktora Sonrası Araştırmacı, 2018-2021 yılları arasında ise, Araştırmacı pozisyonu ile aynı bölümde göreve devam etmiştir. Joanneum Research Araştırma Şirketi'ndeki çalışma hayatı boyunca, PTÖ, çeşitli Avrupa Birliği Projeleri‘ndeki bilimsel araştırmalara katkıda bulunmuştur. Bahsedilen bu projeler, polimer bazlı akışkan, tek kullanımlık in-vitro ciplerin (başka bir deyişle; İVD cipler), DNA/protein tespiti uygulamaları için üretimi ve bu üretim için pilot-hat geliştirilmesi üzerine odaklanmıştır. Joanneum Research tarafından yürütülen bir Horizon2020 projesinde (R2R Biofluidics), PTÖ bilimsel katkılarda bulunmuş ve bu proje, 2018 yılında, Avusturya „Fast-Forward“ Ödülü‘ne layık görülmüştür. Buna ek olarak, 2020 yılında, bilimsel çalışma arkadaşları ile birlikte, geliştirdikleri bu pilot-hat ile üretilen İVD ciplerin çoğullanmış DNA tespit uygulamalarını, Lab on a Chip dergisinde başarıyla tanıtmıştır. Bu bilimsel çalışma, editör tarafından, ilgili sayıda (Sayı 22, 2020), “İç Kapak” olmaya layık görülmüş ve öne çıkarılmıştır. Aynı bilimsel çalışma, 2021 yılında, onuncu Joanneum Research şirket içi konferansında (başka bir deyişle; “Zukunftskonferenz”), Graz’da “En İyi Performans (Makale)” Ödülü'ne layık görülmüştür. Eylül 2021’de, PTÖ yurda dönmüştür. Haziran 2022’de Ostim Teknik Üniversitesinde, Doktor Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. PTÖ'nün, yüksek indeksli, uluslararası dergilerde, on bilimsel yayını bulunmaktadır. Bu yayınlar içinde, Lab on a Chip dergisinde yayınlanmış olan bir derleme makalesi de mevcuttur. Ayrıca, günümüze kadar, ulusal ve uluslararası olmak üzere, alanında önde gelen bilimsel konferanslara, konuşmacı olarak katkıda bulunmuştur. PTÖ’nun bilimsel araştırmaları, Bakım Noktası Teşhis Sistemleri (Point-of-Care  Diagnostic Systems), Çip-Üstü-Laboratuvar (Lab-on-Chip) Teknolojileri, Biyosensörler, (Nano)Biyomalzemeler, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Fotonik Sensörler ve Optik Mikro rezonatörler üzerine yoğunlaşmıştır.

E-posta: pelin.ozgun@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Dr. Öğr. Üyesi Besim BARANOĞLU

  • PhD : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Dr. Besim Baranoğlu lisans derecesini ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı (1994). Yüksek lisansını yine aynı üniversite ve bölümde 1996 yılında tamamlayan Dr. Baranoğlu, 2003 yılında termoelastik ve termoviskoelastik girişimli analizlerin sınır eleman yöntemi ve ikili karşıtlık yöntemi ile çözülmesi konusundaki tezi ile ODTÜ Mühendislik Bilimleri Bölümü’nde doktora çalışmasını tamamladı. Doktora tezini tamamlamasının ardından Başken Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve Makina Mühendisliği Bölümlerinde öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olarak görev alan Dr. Baranoğlu 2007 yılında Atılım Üniversitesi İmalat Mühendisliği Bölümü’nde görev yapmaya başladı. 2010 yılında Atılım Üniversitesi’nde kurulan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi’nde önce kurucu Yönetim Kurulu üyesi ve sonra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerinde bulunan Dr. Baranoğlu 2017 yılında bu merkezin Müdürlüğü görevine getirildi. 2013 yılında daha sonra (2021) Novumek Teknoloji A. Ş. olarak isim değiştiren Novumek Mühendislik Ltd. Şti’ni kurdu. 2022 yılında Ostim Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde göreve başladı. TÜBİTAK (1001, 1005, 1007, 1501, 1507, 1505, 1707), KOSGEB, SANTEZ, SAYP, AB-7. Çerçeve ve IPA tarafından desteklenen pek çok projede yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak yer aldı. Dr. Baranoğlu, OSTIM Teknopark bünyesinde kurulan Prota-Teknoloji Üretim Atölyesi bünyesinde imalat konusunda akademik danışman olarak yer almaktadır. Uzmanlık alanları Sayısal analiz (sınır elaman yöntemi, sonlu eleman yöntemi), sürekli ortamlar mekaniği, imalat yöntemleri ve imalata yönelik (özellikle metal şekillendirme alanında) sayısal ve deneysel analizdir.

E-posta: besim.baranoglu@ostimteknik.edu.tr

 

Yarı Zamanlı ve Misafir Öğretim Üyelerimiz 

 

 

Prof. Dr. Yunus A. ÇENGEL

  • PhD : ABD Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi
  • MSc : 
  • BSc : İstanbul Teknik Üniversitesi

Prof. Dr. Yunus ÇENGEL 1984 yılından beri ABD Nevada Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Profesör Çengel 2010 – 2012 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Dekanlığı, 2012 – 2016 yılları arasında da Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kurucu dekanlığı yapmıştır. 2012 yılında TÜBİTAK’ta uluslararası iş birliklerinden sorumlu Başkan Danışmanlığı görevlerinde de bulunmuştur. Ayrıca birçok kamu kurumu ve özel kuruluşlarda danışmanlık yapmıştır. Profesör Çengel, lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinde ve doktorasını ABD Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde tamamlamıştır. Genel ilgi ve araştırma alanları mühendislik eğitimi, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğidir. Profesör Çengel, başta ‘Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik’ (Thermodynamics: An Engineering Approach) olmak üzere dünyada yaygın olarak kullanılan birçok kitabın yazarıdır.

 

E-posta: yunus.cengel@ostimteknik.edu.tr

 

 

 
   

 

Prof. Dr. Cemal BASARAN

  • PhD : 
  • MSc : 
  • BSc : 

Prof. Dr. Cemal BAŞARAN, New York Eyalet Üniversitesi'nde bulunan Buffalo Üniversitesi'nde İnşaat, Yapısal ve Çevresel Mühendislik Bölümü'nde profesördür.

Özellikle sayısal ve teorik mekanik alanında uzmanlaşmıştır. 160'tan fazla hakemli dergi makalesi, Unified Mechanics Theory adlı bir ders kitabı (ikinci baskı, 2023, ©Springer-Nature) ve birçok kitap bölümüne imza atmıştır. Araştırmaları, Newton'un yasalarını ve termodinamiğin yasalarını ab-initio seviyesinde birleştiren Unified Mechanics Theory'nin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Aldığı ödüller arasında 1997'de Amerika Birleşik Devletleri Donanması ONR Genç Araştırmacı Ödülü ve 2011'de Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME) EEPD Mekanikte Mükemmellik Ödülü bulunmaktadır. ASME'nin bir üyesidir ve birçok hakemli uluslararası derginin editörlük kurulunda hizmet vermiş ve vermeye devam etmektedir. 25 doktora öğrencisinin baş danışmanlığını yapmıştır. Araştırmaları, Ulusal Bilim Vakfı, Amerika Birleşik Devletleri Donanması, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı, New York Eyaleti ve Intel, Motorola, Northrop Grumman, Raytheon, Delphi, DuPont, Texas Instruments, Micron, Tyco Electronics, Analog Devices gibi birçok endüstri sponsoru tarafından desteklenmiştir. Aynı zamanda Birleşik Krallık, AB, Fransa, Çin, Hong Kong, Suudi Arabistan, Almanya, İrlanda, Avusturya gibi birçok ulusal ve uluslararası araştırma finansman ajansına araştırma tekliflerini değerlendirme görevini yürütmektedir.

E-posta: cemal.basaran@ostimteknik.edu.tr

 
   

 Yahya KARA

 

Dr. Öğr. Üyesi Yahya KARA

  • PhD : Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi
  • MSc : Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi
  • BSc : Atatürk Üniversitesi

Dr. KARA, 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden lisans, 2018 yılında Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Makine Mühendisliği Modelleme Bölümü'nden yüksek lisans ve 2022 yılında Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden doktora derecesi almıştır. Dr. Kara, çeşitli mühendislik uygulamaları için polimerik nano/mikron altı fiberler, nanokompozitler ve fiber takviyeli polimer kompozitler geliştirme konularında calışmaktadır. Dr. Kara birçok saygın uluslararası dergide makaleler, kitap, kitap bölümleri yayınlamış ve patent başvurularında bulunmuştur. Dr. Kara, polimer ve kompozit mühendisliğinde endüstri odaklı araştırma ve geliştirme projelerinde deneyim sahibidir. Polimer bilimi ve mühendisliği, fiber takviyeli polimer kompozitlerin tasarımı ve modellenmesi, nanokompozitler, eklemeli imalat, dinamik ve statik mekanik testler, darbe testi, reoloji ve polimerik malzeme karakterizasyonu konularında uzmandır.

E-posta:yahya.kara@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

 

 

Dr. Öğr. Üyesi Celal Sami TÜFEKCİ

  • PhD : 
  • MSc : 
  • BSc : 

Profesyonel kariyerine dünyanın lider iletişim ve doküman oluşturma şirketi Pitney Bowes Inc. (Shelton, Connecticut, ABD)’nin Araştırma Merkezi’nde Proje Mühendisi olarak başlayan Dr. TÜFEKCİ, yüksek performanslı hareket kontrolü konusunda patentli çalışmalara imza atmıştır. Mekatronik ve Kontrol Sistem Tasarımı Uzmanı olarak çok sayıda projelerde ve çeşitli şirketlere danışmanlık yapan Dr. TÜFEKCİ, Thales Alenia Space (Cannes, Fransa) firmasında Uydu Tasarım Uzmanı olarak TÜRKSAT 3A (Fırlatma/Ariane-5: 12 Haziran 2008, Kourou, Fransız Guyanası) uydusunun üretiminde ve teknoloji transfer ekibinde görev yaptıktan sonra TÜRKSAT (Ankara, Türkiye)’da Milli Haberleşme Uyduları Program Direktörlüğü görevini üstlendi. Daha sonra, TÜBİTAK UZAY Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde (Ankara, Türkiye) Başuzman Araştırmacı olarak RASAT (Fırlatma/Dnepr: 17 Ağustos 2011, Yasny, Rusya) ve GÖKTÜRK-2 (Fırlatma/LM2D: 18 Aralık 2012, Jiuquan, Çin) yer gözlem uydu projelerinde çalışmıştır.
Akademik kariyerinde Rensselaer Polytechnic Institute (Troy, NY, ABD)’de Araştırma Görevlisi; University of Connecticut (Storrs, Connecticut, ABD)’de Makine Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı; University of Ontario Institute of Technology (Oshawa, Ontario, Kanada), Gazi Üniversitesi (Ankara, Türkiye) ve Atılım Üniversitesi (Ankara, Türkiye)’nde Öğretim Görevlisi; ve son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul, Türkiye) Mekatronik Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi ve Merkez Araştırma Laboratuvarı Müdürü olarak görev yapmıştır.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (Ankara, Türkiye) Uzay Daire Başkanı olarak göreve başlayan ve yüksek çözünürlüklü GÖKTÜRK-1 (Fırlatma/Vega: 5 Aralık 2016, Kourou, Fransız Guyanası) Uydu Programı ile Uydu Fırlatma Programlarını yürüten Dr. TÜFEKCİ, daha sonra Başkan Yardımcısı olarak atanmış ve halen bu görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk babası olan TÜFEKCİ, çok iyi derecede İngilizce bilmektedir.

 

E-posta: celalsami.tufekci@ostimteknik.edu.tr

 

 
   
   

Dr. Öğr. Üyesi Enes TAMDOĞAN

  • PhD : Özyeğin Üniversitesi
  • MSc : Brandenburg Teknik Üniversitesi
  • BSc : Uludağ Üniversitesi

Enes TAMDOĞAN, 2009 yılında Uludağ Üniversitesinden Makina Mühendisliği bölümünden, 2011 yılında da “Fosil yakıtlı termik santrallerin yanma kazanlarının sıfır karbon emisyonlu hale getirilmesi ve verim artırılması” üzerine yaptığı teziyle Brandenburg Teknik Üniversitesi (BTU, Cottbus) Enerji Mühendisliğinden mezun oldu. BTU’da karbon yakalama ve depolama (CCS Tech.) – santrallerin yanısıra, 2 sene boyunca yenilenebilir enerji kaynakları ve teknikleri üzerinede mesai harcamıştır. Daha sonra Özyeğin Üniversitesi Makine Mühendisliği alanında doktora derecesini elektroniklerde temel ve inovatif soğutma teknikleri, (Direk/İn-direk sıvı soğutma sistemleri), özel yüzeylerde ısı transferi, bilgisayarlı hesaplama methodları ve deneysel çalışmalarla tek ve çok fazlı sıvı soğutma teknikleri üzerine araştırmalar yapmıştır. Ayrıca Atlanta'daki Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde üç farklı projede misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. Bundan sonra TUSAŞ'a katılarak MMU Motor projesinde çalışmak üzere bir ısı transfer grubu kurmuş ve daha sonra grubuyla TR Motor Güç Sistemleri şirketine geçmiştir. Şuan da TRMOTOR da, gaz türbini motor soğutma teknolojileri üzerinde çalışmalarına devam etmektedir.

E-posta: enes.tamdogan@ostimteknik.edu.tr

 
   

 

Dr. Öğr. Üyesi Tolga DURSUN

  • PhD : Gazi Üniversitesi
  • MSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  • BSc : Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Dr. Tolga DURSUN lisans derecesini 1996 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Yüksek lisansını yine aynı bölümde ultrasonik ses zayıflaması ve hızının akma dayanımı, kırılma tokluğu ve Young modülü arasındaki bağıntı konulu tezi ile 1999 yılında tamamladı. Doktora derecesini ise 2006 yılında cıvata bağlantılı tabakalı kompozit levhalarda hasar analizi konulu çalışması ile Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden aldı. 25 yıldır savunma sanayiinde AR-GE projelerinde görev almaktadır. Ana çalışma konuları kompozit malzemelerin mekanik davranışları, malzemelerin dinamik davranışları, sonlu elemanlar yöntemi, silah dinamiği ve mekanik titreşimdir.

E-posta: tolga.dursun@ostimteknik.edu.tr

 

 

 

 

 

eskiweb