MATH 101 Mühendislik Matematiği I
Fonksiyonlar, limitler, süreklilik, türev ve uygulamaları, integral, temel kalkülüs teoremi, entegrasyon teknikleri ve uygulamaları, uygun olmayan integraller ve seriler, Taylor polinomları, kuvvet serileri, temel aşkın fonksiyonlar.
PHYS 101 Mühendislik Fiziği I
Vektörler, translasyon kinematiği ve dinamiği, iş ve enerji, parçacık sistemi, dönme kinematiği ve dinamiği, denge, yerçekimi salınımları, dalgalar, akışkanlar mekaniği, istatistiksel mekanik, ısı ve termodinamik.
CHEM 101 Mühendislik Kimyası
Atomik ve elektronik yapıya giriş, kimyasal bağ, moleküler yapı ve bağ teorileri, sıvıların, katıların ve çözeltilerin özellikleri, kimyasal denge, kinetik, termodinamik, metal kompleksler, organik bileşimler ve nükleer kimya.
CENG 103 Bilgisayar Programlama I(C/C++ Programlama)
C Programlama Dili tanıtımı, algoritma, Akış Şemaları, Sıralı Kontrol Komutları (if, if-else,switch), döngüler (while, do-while, for yapıları), fonksiyonlar, sıralama ve ikili arama algoritmaları, diziler (tek boyutlu-iki boyutlu) ve bu yapılara ait örnek programlar geliştirilmesi
ENG 101 Akademik İngilizce I
Akademik İngilizce dersi, dilbilgisi ve kelime bilgisi ile birlikte dört dil becerisine (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) yönelik entegre becerilere dayalı bir derstir. İlgi çekici içeriği ve sistematik beceriler çalışmasıyla öğrenciler, fikirlerini ifade edebilme ve iletişim yeteneklerini geliştirebilme becerilerine sahip olabileceklerdir.. Ayrıca akademik İngilizce dersi, bağımsız öğrenmeyi teşvik eden çalışma becerilerine oldukça önem vermektedir.
IUL 151 Üniversite HayatIna Giriş
Öğrencilerimizin üniversite yaşamına uyum sağlaması için, akademik çalışmalar dışında sunulacak olan çeşitli etkinlik ve faaliyetlerden oluşan, üniversitedeki yeni ortama “keyifli” bir şekilde adapte olmayı amaçlayan bir programdır. Bu etkinlik ve faaliyetler, siz öğrencilerimizi etkin bir birey olarak, hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olabilecek, kişisel gelişiminize katkı sağlayacak programlar ile destekler. Sosyo kültürel etkinliklerin yoğunlukta olduğu program sizlere haftalık “teneffüs” arası vererek, entelektüel merak, kültürel duyarlılık ve sorumluluk alma gibi konularda bir farkındalık yaratmayı, mesleki eğitiminizin yanı sıra sizlerin vizyonunu geliştirerek sizi topluma ve dünyaya “faydalı” bir birey olarak mezun etme gayesini taşır.
EHS 101 İş Sağlığı ve Güvenliği
İş Sağlığı ve Güvenliğine Genel Bakış ve Güvenlik Kültürü, Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yaklaşımı, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, İşveren Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Kavramı ve Getirdiği Maliyetler, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Kavramı ve Getirdiği Maliyetler, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Faktörleri, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Bireysel ve Organizasyonel Faktörler, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Tutulması Gereken Kayıtlar, Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
EPR 121 Girişimcilik Projesi I
Öğrencilerimiz girişimci ve proje yapıcı olabilmeleri için, işletmenin kuruluşu ve yönetimi, işletme muhasebesi, işletme kurma destekleri ve teşvikler, ArGe ve tasarım merkezleri faaliyetleri, proje destekleri gibi bilgileri alırlar. Hava-deniz-raylı sistemler üzerine araç projesi, otonom araçlar, otomasyon –robotik sistemler, CNC-3B Yazıcılar üzerine projelerden birini seçerler, diğer programlardan benzer proje seçen öğrencilerle iş birliği yaparak bir takım oluşturup birlikte iş yapma deneyimine başlamış olurlar.
MATH 102 Mühendislik Matematiği II
Vektör hesabı, birkaç değişkenli fonksiyonlar, yönlü türevler, gradyan, Lagrange çarpanları, çoklu integraller ve uygulamaları, değişkenlerin değişimi, koordinat sistemleri, çizgi integralleri, Green teoremi ve uygulamaları.
PHYS 102 Mühendislik Fiziği II
Vektörler, translasyon kinematiği ve dinamiği, iş ve enerji, parçacık sistemi, dönme kinematiği ve dinamiği, denge, yerçekimi salınımları, dalgalar, akışkanlar mekaniği, istatistiksel mekanik, ısı ve termodinamik.
MEC 102 Makine Mühendisliğine Giriş
Makine Mühendisliğinde tanıtıcı kavramlar; mesleki ve akademik etik. Bilgisayarın önemi ve veri işleme; programlamanın temel uygulamaları; Mühendisin proglamacı olarak rolü; bilimsel hesaplama cihazlarının kullanımı. Mühendislik tasarımlarında tanıtıcı kavramlar ve istatistiksel metodlar. Sözlü ve yazılı sunum teknikleri.
MEC 104 Bilgisayar Destekli Teknik Resim
CAD ve 2D çizim tekniklerine giriş, 2D çizim teknikleri, El çizimi teknikleri, Ortografik projeksiyon, 3D katı modelleme (ekstrüde, kesme, matkap, döner, loft, eğik ve eğik yüzeyler, delikler, düzenleme, birleştirme), Mizanpaj oluşturma ve yardımcı görünümler , Kesitleme ilkeleri (tam, yarı, parçalanmış, döndürülmüş, kaburgalar, ağlar, hizalama), Boyutlandırma, GD&T (geometrik boyutlandırma ve tolerans), Montaj ve makine elemanları (cıvatalar, somunlar, diğer dişli elemanlar, dişliler, kamlar, kilitleme cihazlar), Montajlar ve çalışma çizimleri, Yüzey gelişimi.
ENG 102 Akademik İngilizce II
Bu dersin ana amacı ticari bir ürünün tasarlanmasından pazarlanma sürecine kadar olan aşamaları öğrencilere tanıtmaktır. Ürün pazarlama aşamaları tasarım, ürün sunumu, sosyal medya üzerinden pazarlama teknikleri ve etkili iletişim konularını kapsar.
TUR 101 Türk Dili I
Dil Kavramı, Dil-Düşünce İlişkisi, Dil-Kültür İlişkisi, Dünya Dilleri (Köken ve Yapı Bakımından), Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri, Türk Dilinin Tarihsel Gelişimi, Türk Dilinin Yapısı, Türk Dilinin Ses Bilgisi, Günümüz Türkçesi, Yazma Eylemi ve Kompozisyon Bilgileri, Yazım Kuralları, Doğru İfade, Bilim Dili ve Bilim Dili Olarak Türkçe, Türk Şiiri ve Şiir Dili.
ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Devrim kavramı, Türk devrimine yol açan faktörler ve Osmanlı Devleti'nin çöküş sebepleri, Osmanlı İmparatorluğu'nu kurtarma çabaları, fikir akışları, I. Dünya Savaşı, Mustafa Kemal Anadolu geçişi ve kongreleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı, Kurtuluş Savaşı, Lozan Konferansı gibi konular ele alınmaktadır.
IUL 152 Geleceğin İnşaası
Üniversite Hayatına Giriş Dersi’nin devamı olan bu ders kariyer planlama, mülakat süreçleri, imaj ve iletişim gibi konularda öğrencinin yetkinliğini artırmaya çalışarak, yüksek nitelikli kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Ayrıca derste çeşitli seminerlerle bilim, teknik, sanayi, yaratıcı düşünme, Ar-Ge alanında yaşanan gelişmeler, öğrencilere rasyonel ve eleştirel düşünebilme, muhakeme yeteneği, akılcı çözümler üretebilme ve gelecekteki iş fırsatlarını değerlendirebilme bilgisini vermeyi hedeflemektedir. Bu ders temel bilimlerin ülkemizde gelişmesine katkı sağlayıp, öğrencilere uygulamalı araştırmalar yapma fırsatı vererek mevcut bilgi ve fikirleri yenileyip, zenginleştirmeyi ve meslek dallarının ihtiyacı olan elemanları yetiştirmeyi gaye edinmiştir.
TUR 102 Türk Dili II
Yazılı Anlatım, Yazılı Anlatımda Yöntem ve Plan, Yazılı Anlatım Uygulaması, Bilimsel Metinler (Makale-Rapor-Eleştiri), Resmî Metinler (Dilekçe, Özgeçmiş), Edebî Türler, Deneme, Köşe Yazısı, Gezi Yazısı, Biyografi, Hikâye, Roman, Sözlü Edebiyat, Sözlü Anlatım ve İletişim.
ATA 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Cumhuriyetin ilanı ve siyasal sosyal kültürel inkılaplar ekonomik atılımlar. Lozan Barış Antlaşmasının çözüme ulaştıramadığı sorunlar ve bunların sonuçlandırılması Yeni düzene karşı hareketler. Çok partili hayat denemeleri ve sonuçları. Atatürk dönemi Türk Dış Politikası. İnönü dönemi ve İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiye’nin çok partili hayata geçişi Demokrat Parti dönemi ve sonrası. Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri.
WED 124 İş Yeri Eğitimi
Öğrenciler haftanın bir günü işyerinde gözlemler ve deneyimler yapmak üzere, bu dersi iş yeri ortamında alırlar. Mesleki adayların bu kurstaki görev ve aktiviteleri, deneyimli üst düzey çalışanları ve iş yeri eğitmenlerini iş başında gözlemleme, sınırlı olsa bile, öğrencilerin bireysel olarak çalışmalarına olanak sağlama fırsatı sunmayı amaçlamaktadır. İş yeri deneyim dersinde yürütülen etkinlikler, adaylara deneyimli bir çalışan olmalarını sağlayacak çeşitli beceriler kazandıracaktır. Öğrencilerin gelecekteki mesleği belirleme, anlama ve mesleği oluşturan yeterlilikleri kazanmadaki ilerlemeleri, onlarla yakın iş birliği içinde olan üniversite eğitmenleri ve çalışmalarında deneyim kazanmış olan uygulama eğitmenleri ve mentorlar tarafından değerlendirilecektir.
Dersin amacı; öğrencilere girişimcilik ile ilgili temel bilgilerin aktarılması ve bu ilkeler çerçevesinde öğrencilerin geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirecek proje grupları kurmalarını sağlamaktır. Dünyada girişimcilik ile ilgili mevcut literatür öğrencilere aktarılarak öğrencilerin girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini kavramalarına imkan sağlanacaktır. Öğrencilere iş modeli geliştirme yöntemleri öğretilerek proje fikirlerini netleştirmeleri ve bu proje fikirlerinin girişimcilik adına bir değerinin olup olmadığını test etmelerine imkan sağlanacaktır.
MATH 201 Lineer Cebir
Matrisler, determinantlar. Doğrusal denklem sistemleri. Vektör uzayları. Taban ve boyut kavramı. Doğrusal dönüşümler. Taban değiştirme. Bir doğrusal dönüşümün tersi. Eşyapı dönüşümleri. Karakteristik denklemler, özdeğerler, özvektörler ve Jordan formu. Özdeğerlerin ve özvektörlerin hesaplanması için sayısal teknikler. İç-çarpım uzayları, dikeylik, kuadratik formlar. Normlanmış uzaylar
EEE 201 Elektrik Devreleri I
Elektrik devrelerinin temel bileşenleri ve ilkeleri: devre elemanlarının değişkenleri ve ölçüm cihazları. Kirchoff kanunları, döngü ve düğüm analizi. DC'ye ağ tepkisi, üstel ve sinüs biçimli uyarma: anahtarlama ağları, empedanslar, ağ fonksiyonları, Fourier serileri, fazör yöntemleri, gerçek ve reaktif güç, powerfactor. Transformatörler ve 3 Fazlı Sistemler.
MEC 201 Statik
Vektör cebiri. Kuvvetler ve Momentler. Katı cisimlerde eşdeğer kuvvet sistemleri. Serbest cisim diyagramları. Denge. Kuvvet dağılımları. Yapısal mekaniğe giriş. Yapısal elemanlarda iç kuvvetler. Sürtünme. Farazi iş prensibi.
MEC 203 Malzeme Bilimi
Elektrik Mühendisliğinde Kullanılan Malzemeler: Metaller ve alaşımlar, plastik ve seramikler, elektrolitler ve bunların elektriksel, mekanik ve kimyasal özellikleri. Elektrik iletkenleri; akım yoğunluğu ve akım taşıma kapasitesi. Çeşitli malzemelerde iletkenliğin sıcaklığa bağlılığı. Elektrik yalıtkanları, yalıtımın bozulması. Temel pasif elektrik devresi bileşenleri; özellikleri, bileşen değerleri, derecelendirme ve toleransları. Aktif elektronik bileşenler; özellikleri, derecelendirme ve uygulamalar.
MEC 202 Mukavemet
Concepts: normal and shear stress, strain. Materials, factor of safety, stress concentration. Pressurized thin walled cylinders. Simple loading tension, torsion and bending. Deflections with simple loadings, superposition techniques. Statistically indeterminate members, thermal stresses. Combined stresses, Mohr`s circle, combined loadings. Energy methods.
WAP 225 İş Yeri Uygulaması I
İş Yeri Deneyimi-I dersinin devamıdır ve öğrenciler, önceki dönemde başlattıkları iş yeri tecrübelerine danışmanları ile devam ederler.
MATH 202 Diferansiyel Denklemler
Diferansiyel denklemlerin sınıflandırılması. Birinci basamaktan diferansiyel denklemleri çözme yöntemleri. Yüksek basamaktan doğrusal diferansiyel denklemleri çözme yöntemleri: Sabit katsayılı denklemler, belirsiz katsayılar yöntemi, parametrelerin değişimi, kuvvet serileriyle çözüm yöntemi. Laplace dönüşümü ve girişim (convolution) yardımıyla diferansiyel denklem çözümleri. Diferansiyel Denklem Sistemleri. Çok değişkenli diferansiyel denklemler.
MATH 204 Olasılık ve İstatistik
Olasılık teorisine giriş. Rastgele değişkenler, ortalama, varyans ve moment üreten fonksiyonlar. Dağılımlar: Bernoulli, binom, uniform, Gauss, üstel, Poisson, gama. İstatistiksel kavramlara giriş. Örnekleme ve örnekleme istatistikleri. Nokta ve aralık kestirimi. Hipotez testi. Regresyon. Rastgele değişken üretme, örnekleme ve kestirimin sayısal ve hesaplamalı yönleri
MEC 204 Dinamik
Parçacıklar dinamiği: Doğrusal öteleme ve dairesel öteleme hareketi, Newton Kanunları, momentum ve açısal momentum metodları. İş ve enerji. Katı cisimlerin dinamiği; kinematik, Euler Kanunları, açısal momentum momentum. Katı cisimler için iş ve enerji metodları.
MEC 205 Termodinamik
Parçacıklar dinamiği: Doğrusal öteleme ve dairesel öteleme hareketi, Newton Kanunları, momentum ve açısal momentum metodları. İş ve enerji. Katı cisimlerin dinamiği; kinematik, Euler Kanunları, açısal momentum momentum. Katı cisimler için iş ve enerji metodları
WAP 226 İş Yeri Uygulaması II
İş Yeri Uygulaması-I dersinin devamıdır ve öğrenciler, önceki dönemde başlattıkları iş yeri tecrübelerine danışmanları ile devam ederler.
MATH 301 Sayısal Analiz ve Bilimsel Hesaplama
Sayısal yöntemler ve temel uygulamalarının bilgisayar mühendisliği bakış açısıyla tanımlanması. Sayısal yöntemlerde hata analizi ve sayısal çözümlemeleri. Doğrusal ve doğrusal olmayan sistemlerin sayısal yöntemlerle modellenmesi ve çözümlenmesi. Yaklaşıklık çözümleri ve yazılımsal uygulamaları, interpolasyon, doğrusal ve doğrusal olmayan regresyon modellerinin bilgisayar mühendisliğine özgü uygulamaları, MATLAB uygulamaları, lineer programlama, Monte-Carlo simülasyonları ve bilgisayar mühendisliğinden uygulanması.
MEC 310 Mekatronik
Mekatronik'e giriş. Analog ve dijital elektronik. Kombinasyonel ve sıralı mantık devreleri. Mikrodenetleyicilerin programlanması ve arayüzlenmesi. Veri toplama. Sensörler ve aktüatörler. Tasarım durum çalışmaları.
MEC 305 Akışkanlar Mekaniği
Sürekli zamanlı ve ayrık zamanlı sinyaller ve sistemler, temel sistem özellikleri. Doğrusal zamanla değişmeyen sistemler, evrişim. Periyodik sinyallerin Fourier seri gösterimi, Sürekli-zamanlı ve ayrık-zamanlı sinyallerin Fourier dönüşümü. Ayrık Zamanlı Fourier Dönüşümü (DTFT). Örnekleme ve z dönüşümü
WAP 325 İş Yeri Uygulaması III
Bu ders kapsamında öğrenciler haftanın bir günü işyerinde pratik yaparlar. Öğrenciler bu dersi iş ortamında alırlar. Mesleğin adayları, çalışma ortamını tanıma ve iş yerindeki faaliyetlere tam olarak katılma fırsatına sahip olurlar. İş yeri başvurusu sırasında yapılacak olan çalışma, iş yerine göre dönem başından önce, öğrencilerin ve öğrencilere rehberlik edecek uygulama eğitmenlerinin görüşlerini alarak planlanır.
MEC 302 Deneysel Mühendislik
Deneme prinsipleri. Deney planlama, veri analizi, rapor yazma, temel algı cihazları. Katı mekaniği ve ısı bilimi alanlarında temel mühendislik ölçümleri; Belirsizlik analizi; sinyal analizinde temel kavramlar.
MEC 304 İmalat Teknolojileri
Metak döküm prensipleri; kitle deformasyon süreçleri: Döğme, kalıptan çekme, çekme, yuvarlama; saç işleme süreçleri. Partikül işleme, Polimer işleme. Tesfiye.
MEC 303 Makine Teorisi
Introduction to mechanisms: basic concepts, mobility, basic types of mechanisms. Position, velocity and acceleration analysis of linkages. Cam mechanisms. Gear trains. Static and dynamic force analysis of mechanisms.
MEC 307 Makine Tasarımı I
Makina Mühendisliği Tasarımına giriş: Yük analizi; malzeme; Stress analizi, stress konsentrasyonları; sapma ve kararlılık; yumuşak ve kırılgan malzemelerin yetmezlik teorileri, güvenirlik; boyutlar ve tolerans; darbe, fıtık ve yüzey tahribatı. Mil, anahtar, iğne, kama, bağlantı, ve volan tasarımları analizleri. Yağlama, kayma yatakları. Yuvarlama yatakları.
MEC 306 Isı Transferi
Sistemlerde sürekli ve geçici bir ve çok boyutlu ısı iletimi: sayısal yöntemler ve özel uygulamalar. İç ve dış cebri taşınım, doğal taşınım ve yoğunlaşma. Radyasyonla ısı transferi. Isı değiştiriciler ve ısı transfer sistemlerinin tasarımı.
MEC 301 Sistem Dinamikleri ve Kontrol Teorisi
Doğrusal kontrol sistemlerinin diferansiyel denklemlerle analizi ve Laplace dönüşümleri kullanılarak transfer fonksiyonu yöntemleri. Kapalı devre sistemlerin kararlılığı. Routh-Hurwitz kriteri, kök yer eğrisi diyagramları. Frekans domeninde sistem analizi. Bode, kutup arazileri ve Nichols çizelgeleri. Nyquist kararlılık kriteri. Doğrusal kontrol sistemlerinin tasarım ve optimizasyonuna giriş, kompanzasyon teknikleri.
MEC 308 Makine Tasarımı II
Güç vidaları ve dişli bağlantı elemanları gibi makine elemanlarının analizi ve tasarımı; perçinler ve kaynaklar gibi bileşenlerin birleştirilmesi; yaylar; mahmuz, helisel, konik ve sonsuz gibi çeşitli dişliler; kavramalar, frenler, kayışlar ve zincirler.
WEX 326 İş Yeri Deneyimi I
Bu ders kapsamında öğrenciler haftanın bir günü işyerinde pratik yaparlar. Öğrenciler bu dersi iş ortamında alırlar. Mesleğin adayları, çalışma ortamını tanıma ve iş yerindeki faaliyetlere tam olarak katılma fırsatına sahip olurlar. İş yeri başvurusu sırasında yapılacak olan çalışma, iş yerine göre dönem başından önce, öğrencilerin ve öğrencilere rehberlik edecek uygulama eğitmenlerinin görüşlerini alarak planlanır.
MEC 441 Sonlu Elemanlar Analizi
Yapısal kompenentler hususunda sonlu elemanlar analizinin temellerinin sunulması. Matlab, Abaqus gibi ticari bir yazılımla teorik bilgilerin birleştirilmesi. Sonlu elemanlar analizi uygulamalarında yetkinlik kazanılması. Dönem projesi kapsamında bir bildirinin oluşturulması/sunulması yetkinliğinin kazanılması.
WEX 425 İş Yeri Deneyimi II
Bu ders kapsamında öğrenciler haftanın bir günü işyerinde pratik yaparlar. Öğrenciler bu dersi iş ortamında alırlar. Mesleğin adayları, çalışma ortamını tanıma ve iş yerindeki faaliyetlere tam olarak katılma fırsatına sahip olurlar. İş yeri başvurusu sırasında yapılacak olan çalışma, iş yerine göre dönem başından önce, öğrencilerin ve öğrencilere rehberlik edecek uygulama eğitmenlerinin görüşlerini alarak planlanır.
MEC 401 Mekanik ve Isıl Tasarımı
Tasarım felsefesi ve metodolojisi. Mühendislikte meslek etiği. Malzeme seçimi. Mühendislik ekonomisinin rolü ve tasarımda optimizasyon. Bireysel veya grup projesi.
MEC 412 Mezuniyet Projesi
WEX 426 İş Yeri Deneyimi III
Programın son döneminde, tüm öğrenciler, OSTİM Teknik Üniversitesi'nin uygun gördüğü önceden tanımlanmış ilke ve ilkelere uygun olarak, Ankara'nın tüm ilçelerinde olabilecek, bir fabrika / üretim ünitesinde uygulamalı eğitim alacaklardır. Ayrıca, OSTİM Teknik Üniversitesi ile OSTİM Kümeleri arasındaki gelişim ve iş birliği çerçevesinde iş birliği protokolü çerçevesinde Ankara'da bulunan bir fabrika / üretim biriminde staj / iş başı eğitimi yapacaklardır. Bu derste her öğrenci, staj / iş başı eğitim yaptığı fabrikada / üretim biriminde karşılaşılan alanlarda çeşitli sistemlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve bakımı ile ilgili sorunlu alanları yeni nesil yaratıcı çözüm önerileri ile şirketle birlikte tanımlayacak ve bu konuya ilişkin bir proje fikri yaratacak, tasarlayacak, geliştirecek ve bu fikri uygulama alanına yansıtacaktır. Bu derste, yapılacak olan bu projeler, performans notu olarak değerlendirilecektir.