OSTİM Teknik Üniversitesi'nin kurucu Rektörü Profesör Murat Yülek, üniversiteyi dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında konumlandırma misyonunu sürdürüyor. Mühendis, bankacı ve kalkınma ekonomisti olarak tanınan Yülek'in çok sayıda uluslararası yayını, politika belgesi ve proje geliştirme ve finansman alanında kapsamlı deneyimi bulunuyor.
OSTİM Teknik Üniversitesi'ndeki görevinden önce Columbia Üniversitesi'nde (Kalkınma Ekonomisi ve Politikası Merkezi) araştırmacı olarak çalışan Profesör Yülek, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Sanayi Politikası ve Kalkınma Merkezi Direktörü olarak görev yaptı. Georgetown Üniversitesi ve Technische Hochschule Ingolstadt (Almanya) dahil olmak üzere birçok prestijli kurumda ders vermiştir. Profesör Yülek ayrıca Yale Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde öğretim asistanı olarak görev yapmış ve Nobel ödüllü Profesör Robert Shiller ile birlikte Oxford University Press tarafından yayınlanan Makro Piyasalar kitabı için araştırma asistanı olarak çalışmıştır.
Murat Yülek, Washington DC'de Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) ekonomist olarak ve Cidde'de İslam Kalkınma Bankası'nda (IsDB) proje değerlendirme uzmanı olarak çalışmıştır. Yatırım bankaları ile finans ve sanayi şirketlerinde genel müdürlük, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlık gibi çeşitli liderlik görevlerinde bulunmuştur. Ayrıca Columbia Üniversitesi (New York), APU Ritsumeikan Üniversitesi (Japonya) ve Kore Uluslararası Ekonomi Politikası Enstitüsü (Seul) gibi saygın kurumlarda araştırmacı olarak görev yapmıştır. Ayrıca, Dünya Bankası, UNCTAD, İslam Kalkınma Bankası, EBRD ve çeşitli çok taraflı kalkınma bankaları (MDB'ler) gibi kuruluşlar için uluslararası danışman olarak çalışmıştır. Çok sayıda fizibilite çalışması, etki analizi, makroekonomik ve sektörel rapor ve proje dokümanının hazırlanmasına liderlik etmiş ve 15'ten fazla ülkede uzman veya yönetici olarak görev yapmıştır. Küresel Ekonomik Sempozyum, İSEDAK, Yale Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Dubai Ekonomik Konseyi, CFO Forum-Viyana, Khazanah Megatrends Forum, Çin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Kore Uluslararası Ekonomik Politika Enstitüsü, Ewha Womans Üniversitesi, APU Ritsumeikan Üniversitesi, The Economist Round Tables, Wirtschaftsrat ve G8 Deauville Ortaklık Yatırım Forumu gibi uluslararası konferans ve kurumlara konuşmacı, moderatör ve misafir araştırmacı olarak davet edilmiştir.
Murat Yülek, makroekonomi, finans, ekonomik ve finansal kalkınma konularında hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda çok sayıda makale yazmıştır. Çalışmaları çağdaş sanayi politikaları, kamu alımları politikalarının teknolojik ilerleme üzerindeki etkileri ve bilim, sanayi ve inovasyon politikaları üzerine odaklanmıştır. Bu konularda Palgrave Macmillan ve Springer gibi yayınevleri ile altı kitap yazmıştır. Birleşmiş Milletler (UNCTAD, UNIDO, UNOPS) ve aralarında Katar, Azerbaycan, BAE, Venezuela, Ekvador ve Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkeler tarafından hazırlanan politika belgelerine katkıda bulunmuştur.
Profesör Yülek'in 2018 tarihli kitabı, How Nations Succeed: Palgrave Macmillan tarafından yayınlanan How Nations Succeed: Manufacturing, Trade, Industrial Policy, and Economic Development adlı kitabı Çinceye çevrilmiş ve dünyanın en iyi on üniversitesinden biri olan Tsinghua University Press tarafından basılmıştır. Kitap ayrıca Türkçe, Boşnakça ve Peştuca dillerine de çevrilmiştir.
Murat Yülek 1980'li yıllarda EEC International School'da fizik öğretmenliği ve Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nda (AB) staj yapmıştır. Hafif hava taşıtları için Özel Pilot Lisansına (PPL) sahip olan Yülek, planörcülük, paraşütçülük ve uçak modelciliği yapmıştır. 1984 Türkiye üniversite giriş sınavlarında yaklaşık 1,5 milyon öğrenci arasında 279. sırada yer almıştır.
İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde tamamlayan Murat Yülek, 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Ardından Yale Üniversitesi ve Boston Üniversitesi'nden İşletme yüksek lisans dereceleri, Bilkent Üniversitesi'nden Ekonomi yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı.