Elektronik Teknolojisi Programı

Bilgi Paketi

Elektronik Teknolojisi Bologna Bilgi Paketi için tıklayınız. 

Bilgi paketinin tamamını indirmek için tıklayınız. 

Elektronik Teknolojisi; bilgisayar destekli devre tasarım ve üretiminden, radyo tv teknolojilerine, sivil/askeri haberleşme sistemlerinden uydu haberleşme sistemlerine kadar oldukça geniş bir çalışma sahasına sahiptir.

Elektronik Teknolojisi günlük hayatta ve sanayi üretiminde ihtiyaç duyulan birçok elektronik donanım, yazılım, cihaz, sistem ve kontrol devrelerinin tasarımı, üretimi ve bakım idamesi ile ilgilenen bir alandır.

Günümüzde sanayicilerimiz İngilizce bilen Elektronik Teknolojisi Teknikerlerine şiddetle ihtiyaç duymaktadır. İngilizce bilen Elektronik Teknolojisi Teknikerlerine yurt içi ve yurt dışında hem maddi açıdan hem de kariyerlerinde kendilerini geliştirme ve yükselme açısından birçok olanaklar sağlanmaktadır. Bu kapsamda OSTİM Teknik Üniversitesi Elektronik Teknolojisi Programı öğrencilerine isteklerine bağlı olarak İngilizce hazırlık imkânı sunmaktadır.

Elektronik Teknolojisi Programı

Ön Lisans

Öğrencilerin programa yerleştirilme süreci, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir. Yurt dışı kaynaklı öğrencilerin lise mezuniyetlerinin denklik işlemleri ile birlikte yürürlükteki yüksek öğretim ve OSTİM Teknik Üniversitesi mevzuatı ile diğer mevzuat kapsamındaki gerekliliklerin yerine getirilmesini müteakip gerçekleştirilir. OSTİM Teknik Üniversitesi yurt dışı kaynaklı öğrenciler için gerekli gördüğü durumlarda yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde kendi seçme ve yerleştirme sistemini kurar.

Öğrencilerin kayıt olmalarını müteakip önceki lisans programlarında almış oldukları dersler; geçerli ve hukuki olarak belgelendirilmeleri, ders konu, kapsam ve içeriklerinin OSTİM Teknik Üniversitesinde uygulanan program/derse uygunluğu ve yeterliliği Bölüm Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenmesi ve onaylanması sonucunda kabul edilebilir.

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS kredilerini tamamlamış olmaları, öğrenim gördükleri programdaki tüm ders yüklerini başarı ile tamamlamış olmaları ve genel not ortalamalarının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

 

OSTİM Teknik Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik Teknolojisi Programı temel ve giriş dersleri olarak; Doğru Akım Devre Analizi, Elektronik I, Ölçme Tekniği, Alternatif Akım Devre Analizi, Elektronik II, Bilgisayar Destekli Devre Tasarımı, Algoritma ve Programlama, Elektronik Algılayıcılar, Endüstriyel Otomasyon, Sayısal Tasarım ve Mikrodenetleyiciler derslerinin yanı sıra girişimcilik, iş yeri deneyimi ve uygulaması derslerini kapsamaktadır. Ayrıca, Elektronik Teknolojisi Programı öğrencilerinin ilgi alanlarına yönelik, kendilerini geliştirmeleri amacıyla; Optik Elektronik, Elektrik Motor ve Sürücüleri, Enerji Kaynakları ve Sürdürülebilirlik seçmeleri dersleri de program ders içeriğinde yer almaktadır.

 

1

Elektronik devre elemanların temel işlevlerini bilir.

2

Elektronik devre elemanların tek tek veya birlikte kullanıldığı durumlardaki elektronik devreleri tasarlayabilir.

3

Elektronik devrelerde ve sistemlerde, ölçme tekniklerini kullanarak gerekli cihaz ve ölçüm metotlarını da kullanarak, hata ve arıza belirleyip, gerekli donanım sağlandığında bunları giderir.

4

Edinilen teorik ve pratik bilgileri, karşılaşılan olası sorunlarda neden sonuç ilişkisi içinde kullanarak çözüm üretebilir.

5

Algoritmik düşünce yapısına sahip olur ve bu bağlamda plan/program yapabilir.

6

Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.

7

Bilgisayar destekli çizim ve alanı ile ilgili simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve mesleki plan ve projelerin çizimlerini gerçekleştirebilir.

8

Matematik ve fizik gibi temel bilim dallarında Elektronik Teknolojisi alanı ile ilgili yeterli bilgi altyapısına sahip olur.

9

Elektronik Teknolojisi ile ilgili konularda girişimcilik faaliyetlerine bulunabilme bilgi ve becerisine sahiptir.

10

Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, çözüm önerileri geliştirebilme becerilerine sahip olur.

11

Elektronik sistem ve bileşenler için anahtar sözcükler ile araştırma yapabilecek düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olabilme, katalog verilerini anlayarak malzeme davranışını anlayabilme ve seçimine karar verebilme becerisine sahiptir.

12

Bireysel çalışmada karar verebilme, takım çalışmasında inisiyatif alabilme, koordineli ve uyumlu çalışabilme bilgi ve becerisine sahiptir.

13

Çevre koruma, insan hakları, kalite ve meslek etiği bilincine ve etiği konularında edinilmiş olan temel bilgileri çalışma hayatına taşıyarak uygulayabilir.

14

Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip etme ve bilgilerini devamlı güncel tutabilir.

15

Bilişim ve iletişim teknolojilerini mesleğinin hemen her alanında kullanabilir ve gelişen teknolojiye uyum sağlayabilir.

  • Endüstriyel elektronik cihaz üretimi yapan fabrikalar

 

  • Elektronik kart üretim ve tasarımı yapan işletmeler

 

  • Elektronik ev aletleri teknik servisleri

 

  • Endüstriyel bakım onarım yapan iş yerleri

 

  • Görüntü ve ses sistemleri tasarım, üretim, bakım ve onarımı yapan işletmeler

 

  • TV ve radyo sistemleri tasarım, üretim, bakım ve onarımı yapan işletmeler

 

  • Güvenlik sistemleri tasarım, üretim, bakım ve onarımı yapan işletmeler

 

  • Haberleşme sistemleri tasarım, üretim, bakım ve onarımı yapan işletmeler

 

  • Elektrik motorlu makinelerin ve elektronik devrelerinin üretimini yapan fabrikalar

 

  • Araç bakım elektronik parça servis destekleri sağlayan iş yerleri

 

  • Havacılık, uydu ve denizcilik haberleşme sistemleri üretim ve bakımı yapan araştırma ve geliştirme kurumları (TÜBİTAK, TAI, ASELSAN vb.)

 

  • Otomotiv endüstrisi elektronik kart tasarım ve üretimi yapan işletmeler

 

  • Bilgisayar destekli analiz yapan şirketler

 

 

Programdan mezun olan öğrenciler, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olması halinde ön lisans mezuniyet alanlarına göre belirlenen lisans programlarına geçiş yapabilirler.

2021-2022 DGS Tercih Tablosuna göre bölüm ve kodlarıyla birlikte aşağıda yer almaktadır;

 

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 3129

Elektrik Mühendisliği 3160

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3162

Elektronik Mühendisliği 3163

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 3166

Endüstri Mühendisliği 3168

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Fizik 3182

Fizik Mühendisliği 3184

Endüstri ve Sistem Mühendisliği 9321

Enerji Yönetimi 9402

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 9260

Meteoroloji Mühendisliği 6262

Uçak Elektrik-Elektronik 3346

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri 8279

Uzay Mühendisliği 3358

*** Her tercih dönemi başvuru tablosu güncellenmektedir. Her başvuru döneminde DGS- Kılavuz ve Başvuru Bilgileri üzerinden kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Öğretim elemanları; çeşitli değerlendirme yöntemlerini kullanarak öğrencilerin başarı durumlarını değerlendirirler. Ostim Teknik Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim, Öğretim ve Lisans Yönetmeliği’ne göre DC ve DD koşullu geçerken, FD, FF ve NA harf notu alanlar dersten başarısız sayılırlar. Başarı Notu Katsayıları aşağıda sunulduğu gibidir.

Harf Notu

Katsayı

Harf Not Aralığı
(100 üzerinden)

Statü

AA

4

90-100

Geçer

BA

3,5

85-89

Geçer

BB

3

80-84

Geçer

CB

2,5

70-79

Geçer

CC

2

60-69

Geçer

DC

1,5

50-59

Koşullu Geçer

DD

1

45-49

Koşullu Geçer

FD

0,5

35-44

Başarısız

FF

0

0-34

Başarısız

NA

0

0

Başarısız

Programdan mezun olabilmek için öğrencinin programda belirtilen tüm derslerden başarılı olması, ağırlıklı not ortalamasının en az 4,00 kredi üzerinden 2,00 olması, en az 240 AKTS kredisi sağlaması gereklidir.

Tam zamanlı

Bölüm Başkanı

Dr. Öğr. Üyesi Belgin Koçak

E-mail: belgin.kocak@ostimteknik.edu.tr

Program Sorumlusu

Öğr. Gör. Dr. Burak Yenipınar

E-mail: burak.yenipinar@ostimteknik.edu.tr İŞLETME

 
eskiweb